Младият мъж е обвинен, че на 8 февруари, действайки като съизвършител на Христо Борецов, е направил опит да отнеме 125 000 лв., с намерение противозаконно да ги присвои. За целта Борецов е употребил сила и е бил въоръжен с пистолет. Грабежът е в особено големи размери, като опитът е останал недовършен поради независещи от деецът причини, съобщиха от прокуратурата.

За престъплението се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 г. до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна, като съдът може да постанови и конфискация на цялото или част от имуществото на обвиняемия.

Бойко Борецов обаче отрече обвиненията и поиска от съда да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение - „домашен арест”.

Нямах пистолет в себе си. Дори не знаех, че братовчед ми Христо е имал. Съжалявам за стореното. Бях подведен и не исках да го направя”, заяви в съдебната зала обвиняемият, цитиран от "Фокус".

Пред журналисти приятелката на Борецов пък каза през през сълзи, че не може да повярва, че той е извършил това престъпление: 

Той е уникален човек и не знам защо е станало това нещо. Той прави на мравката път. Никой не може да каже нищо лошо за него. Той е страхотен и всички сме зад гърба му. Не вярвам, че го е направил”, каза тя. 

Окръжният прокурор Гергана Илиева обаче поиска налагане на най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража”. Тя посочи, че извършеното деяние е тежко престъпление, за което законът предвижда тежка присъда и това е мотив подсъдимият да се укрие или да извърши друго престъпление.

Съдът се съобрази с тези аргументи и не освободи 20-годишния мъж. Решението обаче подлежи на обжалване.

Бойко Трифонов Борецов е роден на 21 юни 1995 година в Бургас, живее на постоянния си адрес в к-с "Меден рудник”, неженен е, със средно образование и не е осъждан, като към момента на престъплението е работел, стана ясно още в съда.