След избирането му за министър в пленарна зала акад. Стефан Воденичаров  обяви приоритетите си за 4-те месеца, в които ще е министър.

Като първи приоритет Воденичаров обяви "изключителната възможност – Оперативна програма „Наука и образование”, за която нямало време за губене.
По думите му това е "единствената възможност нещо да влезе и да подпомогне науката и образованието". Специален екип ще подготви министерството да стане бенефициент по програмата.

Втори приоритет е Фонд "Научни изследвания". В петък новият министър ще покани всички ректори на университети и ръководството на БАН да предложат кандидатура за нов управител на фонда. Воденичаров припомни, че преди 10-11 години той е бил заместник-председател на УС на ФНИ, когато е била поставена методиката за оценка и за избор на рецензенти.
„Явно е, че цялата структура на фонда трябва да бъде променена. Има подробен доклад от Инспектората на Министерски съвет, в който са отбелязани административните пропуски. Разчитам на научната колегия да седнем и в разговори помежду си тези неща да бъдат преодолени”, каза акад. Стефан Воденичаров.

Трети приоритет ще е средното техническо образование.
„Българската индустрия няма кадри, без кадри ние не можем да тръгнем напред в нищо. На базата на сегашното законодателство с помощта на български индустриалци ще потърсим начин за връщане на 5-годишното средно техническо образование. Вече съм провел разговори как ще стане това на базата на публично-частно партньорство. Това е задача, за която ще моля за вашата подкрепа”, заяви академик Воденичаров.
Той изрази надежда от есента да започне ново обучаване на стругари, фрезисти, заварчици, специалисти по електроника, на които веднага да бъде гарантирано работно място.

Като четвърти приоритет акад. Воденичаров очерта търсенето на подкрепа за подготвяния от икономическото министерство Закон за иновациите.
Никой в този момент не знае как ще се състои т. нар. сватба между наука и приложни дейности. Ще създам Институт за научни изследвания в педагогиката. Живеем в информационно общество, зарече се министърът.

Министерство на образованието ще окаже максимално съдействие за бързото приключване на този закон, за да се реши въпросът с администрирането на иновациите.
Някой трябва да даде гаранции за риска, който поемат индустриалците в някой проект, каза акад. Воденичаров.

По мнението му не трява да се работи по дългосрочни проекти.
Всичко, свързано с иновациите и тяхното приложение, трябва да бъде в краткосрочен план – година и половина-две. Не можем да си позволим да влагаме човешки и финансови ресурси в проекти, които ще продължат по-дълго време, заяви министърът.