Новият просветен министър ще връща техникумите

Подготовката за Оперативна програма „Наука и образование” ще е приоритетна задача в работата на новия министър на образованието академик Стефан Воденичаров. Той подчерта, че ще търси начин за връщане на 5-годишното средно техническо образование, защото индустрията е останала без кадри у нас.

Обратно в новината

Коментари - Новият просветен министър ще връща техникумите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Стар човек,гони го носталгията

Така наречената Оперативна програма Наука и образование е прекръстената 7 рамкова програма на ЕК, която е продължение на 6 рамкова програма, която пък следва 5 рамкова програма... Въобще е създадена почти веднага след създаването на ЕС. Целта е основно да се раздуе администрацията по проектите на ЕК. Другото е да се дадат малко пари за ядене и пиене на корем на избрани "уважавани" учени под формата на мухабети, наречени научни конференции.

Много добре ще направи ако може да върне целият положитилен опит , който имахме в българското образование и да преразгледа последната редакция на Закона за народната просвета защото има много нови абсурдни постановки в него . Другото , което трябва да направи е да помогне за издигането авторитета на българския учител .Със демократичните промени в закона бълграският учител с поведението си и манталитета си се изравни с децата , които обучава . Особено да се обърни внимание на качеството на обучението - не може учител да си преподава урока като чете от учебника . Децата уважават учителя , който е повече от тях като знания , като поведение , като външна визия. Не казвам за заплатите защото в състоянието , което се намираме пенсионерите ни да ровят в кофите за боклук и 60 % от населението ни да живее в бедност не може да се говори за високи заплати.

Уважаеми г-н министре, какви техникуми ще откривате, като те не са закривани никога. Просто са преименувани в Професионални гимназии. Що за министър ще е човек, който не познава образователната система в страната. Тежко на българското училище, щом поредният "парашутист" ще го ръководи!!!

Още нещо, понеже си обичам работата, обичам дечицата, невиновни за нищо. Опитвам се да разбера и родителите, които нямат време да общуват с децата си, тъй като работят на две и три места в борбата за оцеляване и вече са полудели. Ще кажа - много се надявам да не срещна Вълчов на улицата, защото както каза веднъж Татяна Дончева, не съм фен на партията й, ЩЕ МУ ШИБНА ЕДИН ШАМАР, че да се разберем като мъже!

Кадри България е раждала и ще продължава да ражда, но проблемът в случая е, че изтичането на мозъци продължава... А то продължава, защото в тази държава, цените на стоките и услугите са монополни и се определят от алчността на прекупвачите, които слагат необосновано високи надценки... И така по веригата на разходите, всички цени скачат. А в същото време доходите на средния българин не отговарят на тези цени (с изключение на тези на прекупвачите)... Докато това не се промени, каквито и реформи да правят в образователната система, нищо няма да се постигне!...

Да, бе! Точно, защото "мозъците" изтекоха, затова не ни искат в Англия и Германия!

Прави разлика между хората, които напуснаха България в първите години на прехода, квалифицираните българи, които продъжават да емигрират и "мозъците", за които ти говориш.

Г-н министър БРАВО за ТЕХНИКУМИТЕ, наистина трябва работна ръка, но ограничете постъпването във ВУЗ, защото цяла България се напълни с безработни вишисти, и то с по няколко специалности/зависи от парите на мама и тати/! Премахнете делигираните бюджети в училищата, защото за да не останат без работа учителите не пишат реални оценки, само и само да има деца в училище...............

И как точно ще ми забранят да уча виШУ?!

С истински изпити .Дали преди приемането или след това ,просто няма значение.ВиШУТУ е един тъп начин за миграция.

22 години се опитваха да отричат направеното и постигнатото ееееее пак дойдохме до добре познатото и изпитано. Но , като завършат тези технически квалифицирани работници , къде ще работят? Няма заводи, фабрики, проектантски организации ,технологични и конструктивни отдели и т.н. Освен това трябва да се преоценят дипломите за висше образование от колежи и нелегитимни университети, защото те са равни на дипломите на висшистите учили в истински университети.

И съм учител, и съм родител. Ще кажа, че голямата порнография в образованието, не се извинявам за израза, започна по времето на Кобургчо и Кумчо Вълчов! За осем години, каквото можа съсипа Вълчов - некадърно написани учебници, абсолютно неразбираеми и отвращаващи децата ни. Смъкна учебен материал от горен в прогимназиален етап. Разреши на деца и родители да се гаврят с достойнството на учителя. Нещо повече от тогава, учител да накаже ученик с първа степен наказание например, забележка от класен ръководител, трябва да изпише една кофа мастило и да доказва, че не е некадърник.Щото детенце направило беля, учителят е виновен. Колко набити учители за 8 години? Мой колега, заради един мафиот- баща беше бит и отстранен от работа за 1 година в неплатен отпуск. Щото писал тройка. А девойката трябваше 12-ти клас да завърши с шестица. Ами разболя се от рак. Това беше при Кумчо Вълчов. Някой преброи ли колко училища той закри!? И сега пак го канят медиите и се кипри с цялата си наглост!!! Куневица съсипа АЕЦ, Вълчов съсипа образованието, колко ли им платиха да станем белите неграмотни роби на Европа.

Не се коси толкова, уважаема колежке! Време е да започнем да гледаме по-комерсиално на професията и да спрем да се вълнуваме за съдбата на образованието. Тези, от които зависи това не се интересуват какво става в българското училище или не са компетентни да го разберат, а само мислят от кой проект колко пари да задигнат. Няма национална политика за развитие на образованието в страната. Всеки министър експериментира с училището. И този ще е поредният, а резултатите са от типа: "Ханко брат" и "три федно". Жалко за самите учители!

Леле, колко си права и колко е тъжно!

Kalin

Идеите му може и да не са лоши но да правиш програма за 4 месеца е наивно особено когато е ясно че после тия от Герб няма да са на власт.Тъпи е че изобщо е приел тая работа.

Не е тъп. Щеше да е тъп ако беше напуснал БАН както си му е редът и тогава ако ще и космонавт да става.

Оставете човечеца да си свърши работата, път тогава говорете! Може да е успешен перестройчик, все пак той е от следвоенното поколение българи, сигурно е имал несгоди в живота си и това го прави уверен в себе си. Постъпката му е смела и ако не друго заслужава малко уважение. Другото е божа работа.

Не се казва вече "дърт номенклатурчик", а "БАНски старец". Още "феодален старец". Дянков нали въведе нова система от научни звания, като част от реформата в БАН. Този явно е покрил всички критерии и се е реформирал, така че вече не "дърт номенклатурчик".

4 месеца? За какво по-напред......... Нещо, рушено и тъпкано 22 год не се оправя за 4 месеца.

То техникумите и сега си ги има, само дето ги прекръстиха на професионални гимназии. Така че на тези учебни заведения не им трябват нови табели с нови имена, а ново оборудване и нови преподаватели и което е най-важното, да се промени академичната насоченост на образованието. Както казваше един мой професор навремето, с тази учебна програма, ние не ви готвим за инженери, а за научни работници. Та и в техникумите нещата стоят горе-долу по същия начин. Имам познати и то доста, които знаят закона на Ом в интегрална форма, ама не могат да разберат, как тоя кривия ток, влиза в тоя правия проводник. Що се отнася до индустрията, не трябва ли първо да се развие индустрията? Като гледам колко среднисти и висшисти се бълват всяка година и колко ни е индустрията, силно се съмнявам последната да изпитва глад точно за специалисти. Пък дори и да е така, не следва ли индустрията да си заявява колко специалисти и по какви специалности й трябват и да плаща образованието им. Смятам, че достатъчно безработни се изучиха на държавни разноски. Например учещите специалност "Екология" трябва силно да се намалят или ако не, то поне голяма част от тях следва да си плащат 100% образованието от своя джоб. Пардон - от джоба на мама и тате.

И на нищо не се научават - шмам млади колеги от "форд" и "Киров"

Как ще знаят като учат по ученици от 70-те години от миналия век. От опит го знам!505

Незнам кво ще върне,но една стабилна проверка на училищата и преподавателите да се направи,голяма мафия и корупция е,децата са само продукт от недоклатена система.

Родителите включваш ли ги като част от недоклатената система или те са само невинни и безпомощни странични наблюдатели?

Първо трябва да проверят т. нар. "Родители" дали стават за такива, защото много от тях са безотговорни и гледат на училището като на "Гледачница" за децата си. Слабо се вълнуват от това, какво е поведението на децата им в училище или какво са научили там. Важното е да не са си в къщи.

Ще върнете... и техникумите, и казармата, и военното обучение, и фабриките и заводите, и мавзолея пак ще построите, но ще е късно... Ще е късно, защото България загуби две поколения, а това няма как да върнете.

За непросветения българин ще кажа, че в белите страни си има училища за професия и започване на работа веднага , след завършването. Тоест, не искаш да учиш в университет, но излизаш с професия от техникума и работиш. Отделно, например в Англия, завършваш т.н. Grammar school и само от него имаш право да кандидатстваш за ВУЗ. Е, най-лесно е да плюеш и си мисля, че вече сме изтрещели от злоба. За жалост. А, уточнявам, че никой не ми плаща, за да одобрявам нещо хубаво, което се прави при Бойко. За мен той единствен се опитва да се вслуша в мнението на хората. Триглавата Ламя - тройната коалиция преби стачкуващите миньори, а нас учителите - ни оплю и поруга чрез всички възможни средства - медии и прочие. Това е истината!

И още нещо за истината. На повечето от тези, които коментират по темата изобщо не им е ясно какво става в българското училище. Едва ли ще могат да издържат там ако ги вкарат само за един ден. Но всички се изказват толкова "компетентно" и дават "мъдри" съвети. Образованието е пълен хаос и за учители и за ученици -липсва всякаква последователност и система. Трябва много години работа от някой, който е наясно със ситуацията за да може да я промени!

По- добре да върне ТВУ-тата. За такива училища плачат 1/3 от учениците!

Стадото, дето разбира от всичко, пак заблея. Неграмотници, неудачници, клатещи краката си в офиси и паланки, се възползват от единствената възможност да им се объре внимание. Анонимността им е бонус. Тук човек може да живее, само ако не върши нищо, опита ли се да направи нещо добро, тежко му. Ще му стъжнят живота. Затова така ще живеете винаги, като бедни прошляци, нежелани никъде, които само ще завиждат на успелите и ще хвърлят отровните си плюнки срещу всичко, опитващо се да се измъкне от лепкавата гравитация. Плужеци...

Чудесно за техникумите, браво! Всъщност колегията очакваше новият министър да не се занимава със средното образование, което е жалко, разбира се! Затова го поздравявам и го моля да преразгледа нещата с целодневното обучение в начален етап, защото пари за нови възпитатели няма! А един учител не може да работи с малки деца от 8 до 18 часа. Разберете бе, хора не можеш да оцелееш психически цял ден с днешните агресивни деца. Това не е, като да седиш на бюро, на тишина или да продаваш халва!!! Знам, че Бойко се интересува от мнението на обикновените хора, затова пиша.

Другарю Министър, Знаете ли, че:"За 2012 г. по грамотност сме на 53-то място в света, далеч пред нас по грамотност са Киргизстан, Тринидад и Тобаго, Туркменистан, Тонга. Според доклад на ЕК по Конвергентната програма за 2012-2015 г., процентът на хората с трудности при четене у нас е най-високият в ЕС. Неграмотните български граждани, по данни на ЦДП, вече са между 50-60%. По официални данни 41% от лицата до 16 години са неграмотни. Социалното министерство посочва, че близо 70% от хората без работа у нас са напълно неграмотни." т. е. "Късно е либе за китка..."

Без значение какво е училището в него само се наливат пари. Но от гимназиите излизат без професии, а от "техникумите" имат професия. Как да има икономика, ако няма кой да работи? Да живее братския китайски народ, който работи вместо нас, а ние ще мием задници из Европа.

Тука някои пишат "първо създайте промишленост". Възниква въпросът кое е първично. Не е сложно ОБРАЗОВАНИЕТО РАЗБИРА СЕ. Управляващите глъмаци парадират с ниски данъци за инвеститорите. Кой е луд да хвърля пари на вятъра след като няма кой да работи.

Е сега се бълват само мениджъри и ще менажирът само дедовия ако няма техникуми!

ей старче, сгрешил си времето........ Ама мен ми харесва какво казва др. Ленин :"КОЛКОТО ПО ЗЛЕ ПО ДОБРЕ". За сметка нап народнаселението е ама като му харесва миналото... да не се оплаква. Само да попитаме Смехурко как ще съчетае хейтека си с образованието в допотопните техникуми.

Как ти хрумна че съм дядка?Ти си ми леля или най малко кака.Това е без значение.Мисля че без обучението в техникумите и спту мениджърите ще продават банани.

Този човек е един от малкото, които си вършеха работата. Институтът, където работеше се самоиздържа и не плаче за помощ. Само дано "политиците" го оставят да поработи. Вярно, че ни писна от измамници, но ако не се замисляме и не проверяваме информацията, ще пропилеем и малкото професионалисти, които са останали на по-високите места.

преди да се хванете пак да "чепкате" комунизма, БАН, Игнатов и прочие изтъркани мантри, вземете прочетете каква е идеята на т.нар. dual education system и в колко (и кои) страни се практикува. приятно!

човекът на БСП бавно връща социализма в образованието. Ходом марш назад.

какви приоритети какви пет лева? За три години и половина Игнатов натвори "чудеса", този сега си мисли че за пет месаца ще повдигне земята на лост. Старческа сенилност.

АБЕ, ВИЕ НЕ ЖИВЕЕТЕ ЛИ В БЪЛГАРИЯ? НЯМАЛИ СМЕ БИЛИ ИНДУСТРИЯ... АЙДЕ, БЕ! ВЯРНО, НЯМА ГИ ПОВЕЧЕТО ОТ ОНИЯ МАСТОДОНТИ КАТО "КРЕМИКОВЦИ", КОИТО БЪЛВАХА ПУЧЕК НА СТОТИНА КИЛОМЕТРА. НО ПЪК ИМАМЕ НЕМАЛКО ПОДРЕДЕНИ И ПОЧТИ КРАСИВИ МАЛКИ И СРЕДНИ ФАБРИКИ И ЗАВОДЧЕТА, В КОИТО Е ПОЧТИ КЕФ ДА РАБОТИШ. ТОЧНО ПРОМИШЛЕНОСТТА ИМА НАЙ-ГОЛЯМ РЪСТ В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ. ГЛАВНО ЗА СМЕТКА НА УВЕЛИЧЕНИЯ ИЗНОС. ИМАМЕ ДОСТА И НЕЛОШИ ПРЕДПРИЯТИЯ, НО НЯМА КАК ДА ГИ ВИДИТЕ ОТ "ПОСИРАНО" ИЛИ ОТ КАБАТА НА СЕЛО.... А ТЕЗИ ФАБРИКИ ИСКАТ ДОБРИ СПЕЦИАЛИСТИ.

специалисти дето да работят за китайски надници забравихте да споменете молим ама и в Китай вече нема такива балъци.

НЕ НАВСЯКЪДЕ... ИМА ФАБРИКИ СЪС ЗАПЛАТИ 1000-1500-2000 ЛЕВА. ЗАСЕГА СА МНОГО МАЛКО.... БОРЕТЕ СЕ ЗА ПРИЛИЧНИ ЗАПЛАТИ! АМА И РАБОТЕТЕ ДА ГИ ЗАСЛУЖИТЕ!

Абе този уж на възраст, пък ръси същите глупости. ДРУГАРЮ Министър, навремето имаше техникуми, които захранваха промишлеността със специалисти, които са необходими за съответното производтство. Сега промишленост няма, за какви техникуми говориш? И навремето техникумите и висшите училища имаха пределна бройка. Примерно тази година в хим. завод се пенсионират 100 човека, значи трябва да има 100 новозавършили ученика/студента. Проста сметка. А сега-завършили 10000 счетоводство и право-раб. места 10. И за какво са им тези дипломи-за да работят по заведенията и строежите. Така че вземете един съвет от мен-създайте първо промишлеността, която да изисква тези квалифицирани кадри, и после училищата. Ама нали сте свикнали да строите къщата първо от комина.... Прост пример-военен завод (ВМЗ) фалирал и работи на загуба. Такъв губещ оръжеен завод има само един в света, и той е тук-ВМЗ Сопот. Честито на всички.

Индустрия има и яко бачкаме и изнасяме, ама с кадрите наистина е трудна работа

Е ми като е трудна работа, сключете договори за обучение, дайте стипендии, спонсорирайте училища и университети, финансирайте теми за научно-приложни разработки. Да ама не нали Индустриалецо.

Така е. Техникумите едно време бълваха кадри, голяма част от които сега са безработни. Брат ми е завършил техникум, като стругаро-фрезист и сега е безработен, защото закриха завода в нашия град.

И ти си доста тъпичък другарю Гост. Или си от върхушката която иска да управлява прости и незначителни хора превърнати в овце и се мъчиш да ни убедиш колко е лошо да си образован. Предпочитам мияч с образование отколкото дебил. Образованието каквото и да е то освен умения в дадена област развива и доста други качества като интелект, чувство за отговорност и себе усъвършенстване например. Плюс това човек със техническо образование макар и техникум има доста по-голям шанс в чужбина. Защо да му го отнемаме. Не че не искам производство и промишленост в България но работодателите масово са прости, необразовани, не знаят езици, нямат елементарна компютърна грамотност и за мен е истинско чудо как са стигнали до това положение и хич не е чудо, че масово фалират. Когато една държава е богата и идиотите просперират и за тях има бизнес, Истинския бизнесмен се познава в криза и у нас очевидно те са няколко съдейки по масовите фалити. Некадърния бизнесмен винаги започва с уволнения това е най-лесния начин краткосрочно да закърпиш бюджета но и най-малоумния. Не ти трябва да учиш каквото и да било че да се сетиш но както и да е. Ти щом не искаш не учи. Образованието в нашата държава освен че е безплатно не е задължително. Може да си останеш пост и да си мислиш че ще си следващия Стив Джобс. Дано ама на дали :)

Ти пък си страшно умен. Аз съм образован, с 2 висши, но не съм безработен, а работодател. И щом смяташ, че младите трябва да са образовани, за да имат шанс в чужбина, си по-прост, отколкото си мислиш. ДА, хората трябва да са образовани, но не по схемата, която е сега-бълва кадри, без възможност за намиране на работа по специалността. Това води до подбиване на цената на квалифицирания труд, защото само в БГ като питаш работник какво може да прави, и той отговаря "всичко". Кажи го това в Англия, и ще ти кажат "такава професия няма". И понеже съм бил и на запад преди време, ще ти обясня как е там схемата с колежите(техните техникуми). ПЪРВО трябва да си намериш работодател, при когото да чиракуваш, и същевременно учиш, и така 4 год. Всяка година работодателя дава атестация за тебе, и ако си ОК, държавата ти плаща обучението и част от заплатата. След успешно завършване, работодателя е длъжен да те държи на работа 3 г. Ако обаче се провалиш, трябва да се връщат паричките на държавата, и нямаш вече право на това. Ето така се взема там професия. Малоумник с комплкеси.

Той не разбра ли, че е министър само до юли! :-)

ДО ЮЛИ.. И ПОСЛЕ ОЩЕ 4 ГОДИНИ...

Браво на новия министер! Стига са разрушавали всичко, което с десетилетия беше изграждано.Хубавото трябва да остане!Та нали живота иска можещи специалисти, които да работят!!!

Честита Нова Година! Хайде сега правете икономика с икономисти, юристи, доктори, психолози, филолози, народни представители, пенсионери, заядливи канцеларисти, търговци, ПР-и, ЕЙЧАР-и и подобни алабалисти ... Ще работи много добре ... И да не забравите да опишете в нарочен труд като как точно функционира такова нещо, за да се учат поколения мениджъри от безценния опит на българските гиганти на мисълта.

Да допълня твоя списък и с "телефонни хигиенисти" :)

Ние почти нямаме индустрия и индустриалци. А бизнеса не иска да назначава туку що излезли от университети и техникуми. Иска да назначава, ако може само такива на 25 години с 10 години стаж по специалноста. Ам не осъзнава, че това е невъзможно и че индустрията също има отговорност за обучението на кадрите, защото университета дава основата, но опита идва с работата. Все пак му желея успех и дано нещо промени за добро, човека тръгва с желание, ама времето му е малко за да успее да завърши каквото и да започне.

Бизнеса иска ама няма кого да назначи. Два месеца ми тече обявата. Писна ми да кандидатстват сервитьори , охранители и продавачки( консултанти).Как да поверя машина със 7 цифрена стойност на такива. Има хора. ама са над 55-65г. Как да ги взема, като аз съм на 45 и виждам , че ми тежи работата.

И аз съм за .Да върнем техникумите. Най-напред да почнем с ТВУ-тата .Тухникум за Вътрешна Украса както се казваше в един български филм.

Завършил съм Техникум "Ломоносов" в София преди 40г. През 2003г. му смениха титлата на Професионална гимназия. И преди и сега това беше елитно училище, предоставящо знания и умения за бъдещо професионално развитие. Какво ще му връща поредния образователен министър, не разбирам. От значение е какво и как се преподава, а не от името. Или само ще се заиграваме със смяна на имена, за да имитираме дейност.

преди 40 год. и друго ти е било наред. И социлизЪмът вееше знамена и СИВ правеше "икономика" за вътрешносоциалистическо потребление. И после се оказа че в големия свят и ти и СИВ не ставате. И друго вече по трудно ти става

Къде ще ги връща-на вторични суровини ли? В България индустрия-няма, какви техникуми го подгониха и тоя.. За слугинаж сервитьори, готвачи, санитари, чистачи на къщи, градинари и прочие ли ще ги стяга? Аман от "реформатори", които преливат от пусто в празно...

На коя държава трябва "слугинаж" да върши работата... Най добре всеки да е доцент или мениджър, нали?

НАЙ-ДОБРЕ ЩЕ БЪДЕ ДА ПОМИСЛИ ЗА АГРАРНИ УЧИЛИЩА.ТАКА ВСЕКИ КОЙТО СЕ Е РОДИЛ В БЪЛГАРИЯ И НЕ ХОДИ НА УЧИЛИЩЕ ТАМ ДА МУ Е МЯСТОТО.СРАМНА РАБОТА НЯМА.

че връщат под сурдинка тихом-мълком всичко работещо и старо. Тогава кой ще отговаря за "нововъведенията" и "инициативите" си? За безумните си заповеди и идеи? За унижението на гилдията? За експериментите с цели поколения и провала на съдбите им? Пак ли тоя, що духа?

че връщат под сурдинка тихом-мълком всичко работещо и старо. Тогава кой ще отговаря за "нововъведенията" и "инициативите" си? За безумните си заповеди и идеи? За унижението на гилдията? За експериментите с цели поколения и провала на съдбите им? Пак ли тоя, що духа?

приветствам идеята

И по-важното - ще връща КОМУНИЗМА :)

ако се върне комунизма чрез избори и не се променя конституцията и многопартийната система. Сигурен съм, че кризата ще свърши тогава и вместо сезонна заетост чрез земеделие и слугуване по курорти за българина ще се отвори и по-хубава работа , и нови жилища пак ще има достъпни и надежда поне малко. Това е напълно възможно при запазване на многопартийната система, демокрацията, конкуренцията и т.н. неща дето у нас в условия на мутрокапитализъм така и не се случиха.

Ха дано, ама надали

браво! даваи смело напред!

То за четвърт век нищо не направиха за образованието и науката, та сега за 4-ри месеца ще стигнем американците. Г-н министър, нищо не става без пари. Първо осигурете парите, защото и вас ще ви сполети съдбата на Игнатов. Добри реформи беше започнал Игнатов, само че много му завидяха. Колкото до рецензентите направете така, както е в Европа, т.е. всеки учен да може да кандидатства и да има национална комисия която по определени критерии да класира, а не приближените на директори и ректори да се избират.

Според мен трябва да се върнат не само техникумите ,но и СПТУ -та.Там се създават ценни кадри.Ето министъра на икономиката г-н Д.Добрев е завършил в САЩ СПТУ по художествени кройки и грънци с права за началник и ето -стана министър,даже се бърка в атомната енергетика!

Като чета коментарите, само критики и обиди, за това и страната ни е в това положение!

Това са заслужили, бе човече. Не заради това сме зле, а заради крадливите и некадърни политици. Единствената вина на народа е, че не смее да си търси правата !

А тези некадърни и крадливи политици кой ги избра и тури там да безчинстват, Ъ? И то не веднъж и два пъти.. Нали същия този народ. Понеже всички сме големи тарикати и искаме ако може да не работим, но да живеем в лукс, и гласуваме за всеки лумпен който ни го обещае. Да, ама не, после се оказва, че пАри нема, и айде отначало, до следващия обещавач...

На кой ще ги връща тия техникуми? Те останаха сред малкото неизкрадени неща :))) . Аз обаче си гледам от прозореца и виждам, че и 3те техникума си функционират срещу нас и не бях чул да са закривани, но щом в София ще отчитат дейност и ще ги връщат ... сигурно и пари за програма по връщането ще се усвояват и премии в МОН ще се раздават ... Върна това правителство хиляди българи от чужбина, както говореха, а сега с техникумите ще е по-лесно, че не виждам да са закривани :)))

kgb777kgb

Това сигурно е в Света Троица , там са 3 едно до друго , но вече НЕ били техникуми , а професионални гимназии !!! Едно време в комунизма решиха да сменят имената на професиите та да бъде по-харесвана дадена професия , та такива като тоя същия измислиха професията ------------ОПЕРАТОР на биологична единица ------ Ако си малък никога няма да се сетиш какво е това - ОВЧАР това е !!!

Абе, тъпи кратуни от БАН, сега доволни ли сте? Имате си министър по ваш вкус - комуняга с бетонирано отпреди 23 години съзнание. Напълно отговаря на въжделенията ви. Игнатов, за нищо не ставаш! Имаше да направиш едно важно нещо и се провали! Не можа да закриеш този разсадник на маразматични старчоци и на техните синчета и внуци-некадърници.

Такава простотия може да напише само човек,който не само,че не е работил в БАН ами и никога няма да работи-по причини прости...като него!!!

Разшавахте се БАН-аджийски гниди, а? Все едно, дните ви са преброени. Като фалира окончателно държавата и вие отивате да ровите в кофите с боклук. Защото за друго не ставате.

Може! Специалност Магистрални услуги с възможности за бакалавър и магистър! За други потребности на обществото не се сещам.

И каква стана тя? Икономисти-бол.Прависти-на корем. Непроизводственици-"търговци" с лопата да ги ринеш. "Нема матриял", а материал има, ама неще да учиии". Е това е!

а индустрия има ли ?

Тц.

Обаче ще има кадри