Зад кандидатурата на председателя на БАН застанаха от ПГ на ГЕРБ и няколко независими депутати, предаде БТА. Преди това парламентът освободи от поста Сергей Игнатов.
На 28 януари той подаде оставка заради скандалите около Фонд „Научни изследвания”. Премиерът Бойко Борисов предложи да бъде заместен от акад. Стефан Воденичаров.

Кандидатурата му беше представена пред депутатите от вицепремиера Симеон Дянков.
Той е световен учен, отличен управленец. Смятам, че ще е много успешен министър. Неговият институт в БАН има най-голяма част привлечени външни проекти”, изтъкна Дянков, цитиран от "Фокус".

По време на дебатите в парламента депутатите от Коалиция за България, ДПС, Синята коалиция и "Атака" обаче заявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Воденичаров. В изказванията си те признаха личните качества и авторитета му на учен, но според тях времето, с което ще разполага, няма да му позволи да направи нужните реформи в системата. Според опозицията назначението му е с политическа цел на фона на протеста на учените.

"Правителството еволюира и предлага главния "феодален старец" за министър на образованието",  каза председателят на образователната комисия в парламента Огнян Стоичков ("Атака"), намеквайки за изказването от преди години на Дянков, че в БАН работят феодални старци. Според Стоичков не е даден отговор защо се освобождава Игнатов от поста.

Според Синята коалиция 100 дни е времето, необходимо за един човек да поеме министерство и такава промяна няма смисъл.
„Въпросът е дали това ще доведе до плюсове и минуси. Министърът на образованието беше Йорданка Фандъкова. Вашият лидер реши тя да поеме в друга посока. Фактически имате следващ министър, за да попълни празното място, което остана след Фандъкова. Ние избираме министър, който е носител на политическа воля”, заяви Веселин Методиев.
Сините изтъкнаха, че няма да дадат подкрепата си за Воденичаров и заради участието му в Инициативния комитет в подкрепа на АЕЦ "Белене".

"Министърът си отива, но провалената политика в образованието остава. Безспорният авторитет на Стефан Воденичаров трябва да се впише в рамките на една сгрешена държавна политика. И магьосник да е, няма как да се справи с проблемите”, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан.
"Акад. Воденичаров ще се превърне в министър с празен портфейл", допълни и депутатът от ДПС Алиосман Имамов.

Волен Сидеров пък призова Воденичаров да отговори дали ще включи в програмата в края на мандата си поправката в закона, която да въведе вероучението като задължителен предмет в училищата. „Ако отговорите с да, ще гласувам „за”, заяви лидерът на "Атака".
„Когато се представя кандидатура, трябва да го прави министър-председателят. Акад. Воденичаров е използван в една пропагандна пиар акция на правителството. Как ще протече едно заседание на Министерски съвет, ако се постави въпросът за АЕЦ „Белене” при тази антибългарска позиция на ядрената енергетика?”, попита още Сидеров.

След полагането на клетва от акад. Стефан Воденичаров за министър на образованието, младежта и науката, вицепремиерът Симеон Дянков заяви пред журналисти: „Благодарим на всички, които гласуваха за нашата кандидатура. Благодарим и на опозицията, че признаха многото качества и успехи на акад. Воденичаров. Разбираме популизма им, те трябва да гласуват против, макар че в коридорите почти всички от тях идваха и поздравяваха академика. Популизмът и в БСП, и при Иван Костов е вкоренен. Смятаме за голям успех днешното гласуване”.

Какъв да е българският министър - Анкета