Държавният глава коментира по време на честванията на 136-годишнина от боевете при Шипка, че приоритети, по които трябва да има политически консенсус, са: еврофондовете през периода 2014-2020 г., пенсионната реформа и реформата в службите за сигурност.

Той се обяви за обединение на нацията по стратегически важните за нацията теми и коментира, че противопоставянето в страната не идва от него.

За НСО и НРС

"Опитът, който имам с назначаването на председателя на ДАНС, се оказа неуспешен и оттук нататък няма да позволя каквото и да било отнемане на правомощия, имащи отношения към назначаването на ръководни длъжности в сектор "Сигурност", каза още Плевнелиев.

Тай посочи, че ще бъде скандално, ако НСО премине към друга институция в държавата, която и да е тази институция. "Ще се боря категорично и няма да допусна НСО да премине на друго разпореждане", каза държавният глава.

По думите му през 2012 година , когато се е взело решението НСО да остане към президентството, се е действало с консенсус за реформата в сектора на сигурността.

Според президента НСО не бива да се политизира.

Колкото до Националната разузнавателна служба, той посочи, че има смисъл в това тя да премине към Министерския съвет и изпълнителната власт.

„По Конституция президентът е гарант за баланса на интересите. Не може единствено и само Министерски съвет да назначава директорите и да отговаря за службите. Надявам се на дебат и на нов Консултативен съвет по тази тема”, бе категоричен държавният глава.

Той подчерта още, че за да спечелят доверието на обществото, институциите трябва да са единни при определянето и реализирането на националните приоритети, така както са обединени при отбелязването на значимите за нацията ни исторически дати.

"Няма да се обяснявам, дори да ме обявят за марсианец..."

Президентът обяви, че не участва в междуинституционални "войни" и остава открит за диалог с представителите на всички институции.

„Кампанията срещу мен стартира още по време на служебния кабинет. Очаквам тя да продължи. Тези, които разделят нацията, и имат безобразни действия, ще се опитват да ги прехвърлят към някой друг. Няма да се обяснявам, дори да ме обявят за марсианец”, заяви Плевнелиев и припомни думите на Чърчил: „Лъжата ще обиколи половината свят, докато истината започне да покълва”.

Според държавния глава, напрежението и политическата криза, също се нуждаят от решение чрез консенсус. Президентът счита, че е нужен дебат по въпросите на медийната свобода в България. Той посочи, че ще организира дебати по темите пазарна икономика, медийна среда и система на правораздаване.

Атака от Сидеров

Лидерът на "Атака", който също бе на Шипка, заяви, че като председател на парламентарната комисия за борба с корупцията, ще има изострено внимание по случая с проверката на връзките на  държавния глава с офшорна компания.


Вижте какво каза президентът в слово по повод 136 г. от боевете при Шипка