Първоначално бе съобщено, че язовирът прелива. При наводнението бяха залети десетки къщи, няма пострадали хора.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пристигнаха в селото тази сутрин, за да огледат на място щетите, предаде "Фокус".

По БНТ Цветанов каза, че над Дъбене са се излели 104 л/кв. м. "Цялата вода се е събрала от Стара планина и Средна гора. Това са природните дадености, с които трябва да се съобразяваме", обясни Цветанов, цитиран от БГНЕС.
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов съобщи, че удавените животни са малко – не повече от 5-6. "Областните дирекции "Земеделие" ще опишат наводнените земеделски площи. Ще се направи дезинфекция, ще се изследва водата. Имаме готовност да осигурим минерална вода. Нормални са нещата, а вчера малко се преекспонираха, създаде се излишна психоза", каза Найденов.

Основата ни задача е да помогнем на хората в беда, подчерта Цветанов и добави, че те ще бъдат обезщетени максимално бързо.

Първата спасителна операция в село Дъбене бе за извеждането на две деца – на 2 и на 6 години, от втория етаж на наводнена къща. От наводнените къщи бяха изведени общо 14 души – деца и възрастни.

Обстановката в селото постепенно се нормализира. Екипите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" продължават да отводняват приземни помещения и дворове.

По думите на Вълко Шойлеков причината за наводнението е непочистено дере на река. 15 години дерето не е почиствано, въпреки че кметът е сигнализирал няколко пъти общинската власт. Веднага след трагедията в Бисер той отново е поискал около 10 000 лева, необходими за почистване.
Според кмета на Карлово Емил Кабаиванов обаче дерето е било почиствано наскоро, но това няма да реши проблема.
Мястото е водосбор и е необходим проект за отводняване на водите. Затова такъв проект ще бъде подготвен, като бъдат направени инженерингови проучвания на района, добави Кабаиванов.

На територията на община Сопот има 4 язовира – „Сопот - 1” (водоизточник– р.Манастирска), „Анево 1” (водоизточник – дере), Сопот 2 - Мурла” (водоизточник – р.Мурла), „Анево 2” (водоизточник – Аневско дере и канал).