С промените се разрешава военнослужещи и цивилен състав от България да участват в състава на международна организация на територията на страната, съобщиха БНР и БТА.

Длъжностите ще са за три години с възможност за еднократно удължаване на срока до една година.

Центърът е част от плановете в няколко държави за засилване на ролята на Алианса заради кризата в Украйна. Решението за разполагането му беше взето на срещата на върха в Уелс миналата година. В центъра се очаква да работят около 40 души, половината от които българи.

Темата за разполагане на център на НАТО у нас започна след посещението на шефа на Алианса Йенс Столтенберг, който коментира публично, че изграждането на такъв център предстои.

Днес пред журналисти в кулоарите на парламента военният министър Николай Ненчев съобщи, че координационният център на НАТО ще бъде в Министерството на отбраната 2 (срещу "Пирогов", в сградата на бул. "Тотлебен" №34 - бел.ред) и вероятно ще започне да функционира реално в края на годината.

Той обясни, че в рамките на месеците юни и юли МО ще бъде готово с ремонтните работи по него.

Само преди дни обаче военният министър съобщи, че центърът на Алианса ще е в Горна Малина.

"Не само по отношение на контролния център на НАТО, ние имаме една възможност да командироваме български военнослужещи в каквито и да са международни организации, благодарение на комисията по отбрана, която си свърши работата, и на нашите специалисти, законът е факт", коментира Ненчев.

Депутатите решиха още службата зад граница в българско представителство да се извършва след съгласуване с министъра на външните работи, като за времето на командировката цивилният служител получава основната си заплата и допълнителни възнаграждения, ако са предвидени по закон, от съответната структура или военно формирование, в което е възникнало служебното или трудовото му правоотношение.

Народното събрание реши в рамките на бюджетите на Министерството на отбраната за 2015 и 2016 г. да бъдат осигурени средства за административното осигуряване на председателството на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва на страните - членки на НАТО, поето от България и осъществявано от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, които се предоставят при условията и по реда, предвидени в акта на министъра на отбраната