Той бе задържан при операция на ГДБОП за изнудването на архитекта Иван Колев за 25 хил. лева. Според показанията на Колев парите първоначално му били дадени от приятелката на Байков - Мария Велкова.

Фирмата на архитекта трябвало да ремонтира апартамента й. Байков обаче поискал парите обратно, защото не бил доволен от работата. Изнудването било придружено със заплахи за живота на Колев и семейството му, както и с унижения.

Байков наричал Колев "червей" и го карал да пълзи
, заплашвал го, че ще му счупи ръцете, ще го хвърли през балкона на апартамента на Велкова, ще отреже ушите на работниците, както и че ще изнасили приятелката му.
Ключова реплика, която прозвуча в съдебната зала, е изказване на Байков към архитекта, че ще замине за Унгария да се напие, а през това време ще намери човек, който да го убие, предаде БНР.

По време на заплахите обвиняемият бил придружен от Бацила и Дебелия. 
Тримата няколко пъти били Иван Колев и негов приятел. След като Байков получил 25 000 лв., изнудването обаче не спряло. От архитекта били поискани още 11 000 лева и тогава той подал жалба в ГДБОП.

Според свидетелските показания Мария Велкова е присъствала по време на побоите. Тя обаче твърди, че те не са се случили. Съдът не прие като доказателство казаното от нея, тъй като е в интимни отношения с обвиняемия.

Съдия Георги Ушев заключи, че Христо Байков е с висока степен на обществена опасност и е извършил действия, които със своята бруталност и нецивилизован начин са унижили човешкото достойнство на Иван Колев. Според магистрата всичко това е недопустимо да се случва в държава-членка на ЕС.

Решението на съда не подлежи на обжалване.

Тази сутрин по Нова телевизия Мария Велкова обяви, че разполага с флашка, на която има разговор между двама свидетели, които били притискани от ГДБОП да свидетелстват против Байков. Тя не разкри какъв е точно разговорът на флашката, защото "ако го обяви, той вече няма да бъде доказателство в съда".

Велкова каза още, че е близка с арестувания бизнесмен от май и не е забелязала да разполага с огромни финанси.
Според нея карал обикновенно пежо комби.

Мария Велкова стана известна от бившето предаване на водещите Иван Христов и Андрей Арнаудов - "Сблъсък".