Информацията, която първоначално изтече неофициално към медиите, беше потвърдена пред "Фокус" от шефа на ГДБОП Станимир Флоров. Той уточни, че са задържани още трима мъже.

По-късно от пресцентъра на МВР съобщиха, че при операция на антимафиотите са арестувани четирима души. Операцията е проведена след жалба за изнудване от представител на строителна фирма. В близост до дома бил задържан Х.Б. (Христо Байков - бел. ред.), заедно с още трима мъже. Двама от придружителите му демонстративно носели оръжие. Извършени са обиски на адресите на четиримата, на единия са намерени боеприпаси, на друг – голямо количество мобилни телефони и сим-карти, се казва в официалното съобщение.

"Четиримата са криминално проявени. Преди това бяха задържани от нас, но за съжаление, прокуратурата прецени, че намерения у Байков наркотик и незаконното оръжие не можело да се докаже, че са негови, тъй като той официално не живеел там, а бил под наем. Не сме абдикирали от проблема, работим постоянно, но многократно се повтаря това, че за съжаление ние работим по едни и същи лица, което не е добре”, коментира още шефът на ГДБОП.

Той уточни, че на всички ще бъде преразгледано разрешителното за носене на оръжие и най-вероятно ще бъде отнето, защото не са спазили определени изисквания - че нямат право да го носят демонстративно и заплашително.

"След като има публикации в медиите от журналисти, освен това има жалби от граждани, че това лице демонстративно е ходило с охраната си, които демонстративно са носили оръжието си и хората се притесняват от тези действия, МВР са длъжни да вземат отношение", добави Флоров.

По информация на БНТ Байков е наследникът на известния наркобос Христо Ширев -Боксьора, който беше арестуван през пролетта. Именно оттогава Байков става особено агресивен на наркопазара в София.

В последните месеци 36-годишният Ицо Байков изключително агресивно завземал територии на наркопазара в столицата, които преди владееха Златко Баретата и Таки, писа преди дни "24 часа".  Вестникът  публикува репортаж със снимка на Байков, който се смята за най-силния наркобос в София. Той държал бизнеса с дрога в центъра, Красно село, Овча купел, Борово, Княжево, Лагера, Хиподрума, Витоша, Бояна, Драгалевци, Симеоново.
Байков се хвалел, че си плаща на МВР и е недосегаем.