Ицо Байков, както е по-известен, и трима от неговите приближени бяха арестувани в края на миналата седмица след публикация, в която се описваше как той се хвалел, че си плаща на МВР и е недосегаем. Тогава от ГДБОП заявиха, че той и охраната му са се движели демонстративно с оръжие, затова били длъжни да реагират.

Прокуратурата обвини Байков, че е заплашвал и рекетирал архитекта Иван Колев за 25 000 лева. Колев ремонтирал жилището на приятелката на Байков, съобщи БГНЕС.

Според прокуратурата от 6-ти до 27-ми юли 2011 година Байков е изнудвал Иван Колев да му даде парите. Наркобосът заплашвал многократно не само архитекта, но и семейството му. Свидетели разказали, че Ицо Байков казвал на Колев: "Иване, ще те разчека, ще ти счупя краката и ръцете и ще те оставя инвалид".
Освен психически, според обвинението, Байков принуждавал Колев и физически да му даде пари - нанесъл му побой.

Според адвоката на задържания обаче архитектът не е преглеждан от лекар и обвинението се базира единствено на свидетелските показания, предаде "Всеки ден". Защитата на наркобоса допълни, че има сериозни противоречия в показанията на Иван Колев. Съдът обаче не намери такива, макар да съгласи, че действително липсва медицински доказателства и данни за физическа саморазправа, което бе оправдано с началото на делото.

Магистратите оставиха Байков в ареста с мотива, че може да се направи обосновано предположение, че той действително е изнудвал архитекта, както и че има опасност да извърши ново престъпление, тъй като е личност с висока обществена опасност. Съдът обаче отчете, че не може да се направи извод, че Байков може да се укрие, тъй като има постоянен адрес, осъждан е еднократно и е реабилитиран. 

По обвинението, повдигнато на Христо Байков, Наказателният кодекс предвижда наказание от 1 до 6 години затвор и глоба от 1000 до 3000 лева. Мярката му не е окончателно и може да се обжалва пред Софийски градски съд.

Днес магистратите се произнесоха и за двама от приближението на наркобоса. Прокуратурата повдигна обвинение на единия от тях - Валентин Демирев, за незаконно притежание на боеприпаси, а на Димитър Христов – за притежание на наркотици. Днес те бяха докарани в съда заедно с боса си. Оказа се обаче, че това е грешка, тъй като прокуратурата е поискала постоянното задържане само на Байков. Мерките, които са били определени за двамата, са: 500 лева парична гаранция за Демирев и най-леката мярка за неотклонение - "подписка", за Христов.

Арестът на Ицо Байков предизвика поредната атака от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов към съдиите. Той обвини магистратите, че преди време, когато наркобосът бил арестуван с дрога и оръжие, прекратили разследването и го пуснали. От прокуратурата обаче опровергаха вицепремиера, като обясниха, че предложението обвинението срещу Байков да отпадне е дошло от разследващия полицай.