„Заради този проблем компанията временно изтегли работниците, докато провери ситуацията на място”, заяви говорител на компанията, цитиран от "Фокус". Ройтерс съобщи, че няма значителна промяна в нивото на радиацията.
Трети реактор на "Фукушима 1" е най-проблемният от всичките шест реактора, тъй като той работи с гориво от смесени оксиди,  което съдържа уран и крайно токсичен плутоний.

От компанията оператор на централата - "Тепко" съобщиха, че засега не е ясна причината какво е причинило дима от Трети реактор, съобщи БТА. Отложено е и обливането с вода на реактора.

Японският премиер Наото Кан заяви по-рано, че ситуацията в АЕЦ "Фукушима" 1 постепенно се подобрява. Всичките шест реактора са свързани към електрически кабели, съобщиха от "Тепко". В четири от реакторите е възстановено електроподаването, предстои днес това да стане и в оставащите два, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.
Технически специалисти и пожарникари работят денонощно за предотвратяване на по-тежки повреди в централата. Дори има доброволци за работа в централата.

Председателят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано заяви, че няма съмнение, че настоящата ядрена криза в Япония ще бъде „ефективно преодоляна”, предаде АФП.

Според Си Ен Ен вече е започнало обучение на японски работници за изливане на бетон върху реакторите по подобие на "саркофага" на АЕЦ "Чернобил".

Франс прес обаче предаде, че дни преди аварията в АЕЦ "Фукушима" 1 Тепко, е признал пред органите за ядрена сигурност, че манипулира докладите за контрола върху инсталациите. Десетина дни преди земетресението, компанията предала на властите документ, в който признала, че е фалшифицирала данните от контролните регистри. Преди това компанията бе уверила, че е подложила на проверка трийсетина части, които всъщност не са били обхванати от контрола. Според агенцията, детайл от оборудването, свързан с контрола върху температурата на един от реакторите, не бил проверяван например от 11 години.

Експертите предвиждат по-задълбочен анализ, след като кризата отмине, но засега спешната ситуация изисква действия, целящи да се избегне най-лошото.

По-рано Световната здравна организация заяви, че регистрирането на радиация в храни след атомната криза в Япония е по-сериозен проблем от първоначално очакваното.

Случаите на заразени с радиация зеленчуци, прах, мляко и води вече предизвикват регионална тревога, въпреки уверенията на японски официални представители, че нивата не са опасни, съобщава "Фокус".
Освен това бе съобщено да не се пие чешмяна вода, след като в нея бяха открити високи равнища на радиоактивен йод. Повече ограничения могат да бъдат обявени по-късно днес.

Последна актуализация в 14.19 ч.