„Ясно е, че това е сериозен проблем”, заяви говорителят на организацията в Манила Питър Кордингли, цитиран от Ройтерс.

Случаите на заразени с радиация зеленчуци, прах, мляко и води, вече предизвикват регионална тревога, въпреки уверенията на японски официални представители, че нивата не са опасни, съобщава "Фокус".
Японското правителство забрани продажбата на сурово мляко от префектурата Фукушима, както и на спанак от съседен район в близост до нея. Освен това бе съобщено да не се пие чешмяна вода, след като в нея бяха открити високи равнища на радиоактивен йод. Повече ограничения могат да бъдат обявени по-късно днес.

Вчера бе съобщено за първи случай на радиационно замърсяване на храна извън Япония - партида зелен фасул, внесена в Тайван. Според СЗО обаче няма доказателства за радиоактивно замърсяване на храни извън Япония. Китай оаче нареди проверки на вноса на храни.

Ситуацията с Трети реактор остава нестабилна. Там започна евакуация в 10 часа българско време. По-рано бе съобщено, че е започнало да се увеличава налягането.

Същевременно продължават усилията за охлаждане на реакторите в поразената от земетресението АЕЦ "Фукушима" 1.
Всички кабели са свързани към електрическата мрежа, съобщи операторът на централата "Тепко". Последните два реактори, в които бяха свързани кабелите са No3 и No4 - най-зле пострадалите от земетресението.
Компанията обаче обследва щетите в реакторите, преди да пусне тока и да възстанови охлаждането на реакторите. Засега работи охлаждането само в един реактор.

Пожарникари охлаждаха до 04.00 часа сутринта (19.00 часа в неделя по Гринуич) с помощта на водомети Трети реактор. Призори бяха възобновени усилията по охлаждането на басейна с отработено ядрено гориво на Четвърти реактор. В продължение на час и половина в басейна бяха излети 90 тона вода.

Последна актуализация в 10.00 часа