Пред журналисти в парламента той уточни, че служителите на реда не са пострадали сериозно, предаде БТА.

"Имат съвсем леки драскотини от сачмите. Трудно е да се каже, че са ранени. Преминали са преглед от лекар и след това са поели служебните си задължения", добави Вучков.

Драмата започна снощи около 19.30 часа, след като 35-годишният Лъчезар, болен от шизофрения, се скарал със свои съседи. След това взел газов пистолет, преправен да стреля със сачми, качил се на покрива и открил стрелба по къщата на съседите си, а след това и по пристигналите полицаи. След 11 часа опити за преговори, младият мъж скочи от покрива. Той е откаран в МВР-болница със счупен нос и глезен.

Вътрешният министър посочи, че сравнително рано е било установено какво е "оръжието" на стрелеца. Според Вучков снощи се е подходило по-професионално отколкото при специализираната акция в Лясковец, при която загина полицай.

Оценката на вътрешния министър е, че операцията в кв. "Горна баня" е проведена законосъобразно.

"Не съм правил никакъв опит да се намесвам, единствено помолих директора да действа стриктно съобразно нормите на Закона за МВР, да се употребява сила, оръжие и помощни средства само в случаите на абсолютна необходимост", добави Веселин Вучков.

Той информира, че няма опасност за живота на 35-годишния Лъчезар. Той е освидетелстван и е имал незаконно оръжие.

"Вероятно трябва да се потърси начин такива хора, които са в очевидно болестно състояние, да бъдат поне от време на време в изолация от обществото, за да не поставят в риск здравето и живота на съседите, оказа се и на полицаите", коментира вътрешният министър.

Според Вучков, ако нормите в Закона за здравето не са достатъчно добри, трябва да се променят.