Крадците са задържани при операция на ГД “Национална полиция”, която е стартирала на 24 март, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Тогава във Варна и в Сливен са задържани четирима от членовете на престъпната група - трима мъже на възраст от 24 до 33 години и 19-годишната приятелка на един от тях. Тримата мъже са криминално проявени и осъждани за кражби, измами, наркотици и шофиране без свидетелство за правоуправление.

В хода на разследването е установено, че от октомври 2014 г. до момента бандата е „атакувала“ основно магазини за продажба на мобилни телефони, компютри, както и ювелирни ателиета. През този период петимата са извършили най-малко 13 взломни кражби на територията на областите Търговище, Варна, Добрич, Стара Загора, Бургас и Силистра.

Днес сутринта е задържан и петият участник в групата – 34-годишен мъж с прякор Гонзо, криминално проявен за средна телесна повреда, измама, хулиганство, наркотици и управление на МПС след употреба на алкохол. Мъжът има и присъди.

Извършени са обиски на 8 адреса във Варна, обитавани от задържаните и техни помагачи, както и на две заложни къщи, където групата е пласирала отнетите вещи. Открити и иззети са множество мобилни телефони и преносими компютри, част от които са предмет на престъпления, а спрямо останалите предстои да бъде извършена проверка.

На петимата са повдигнати обвинения, като на част от тях е наложена мярка за неотклонение “задържане под стража” за срок до 72 часа. Работата по документиране на престъпната дейност на участниците в групата продължава.