По думите му причината е, че на Историческата поляна под върха се очаква да се съберат над 40 хиляди души.

Кутев обясни, че на 19 юли областният управител на Стара Загора Йордан Николов е дал разрешение за осветяване на паметника, а вчера го е отменил. Николов е издал заповед, с която забранява достъпа на граждани и технически лица в сградата на Дом-паметник "Бузлуджа" (Чинията) с аргумента, че е опасна за живота и здравето на хората.
По думие на Кутев обаче вчера всички опасни дейности вече са били извършени, обектът е бил захранен с ток и звездата е била "запалена".
По думите му в паметника са влизали единствено двама техници.

Ако звездата на паметника не светне довечера, ще осветим офисите на ГЕРБ на 16 и 17 етаж (в административната сграда на НДК), закани се секретарят на БСП.
Той посочи, че това ще стане в рамките на седмица, колкото е необходимо, за да се пренесат прожекторите от Бузлуджа до София.

Тържествата на БСП започват днес следобед като в събота на връх Бузлуджа се очакват да се качат хиляди социалисти.
„Може да се окаже, че след определени граждански и политически действия, премиерът Бойко Борисов ще размисли все пак”, заяви Антон Кутев.

Премиерът пък обяви, че БСП трябва да поеме отговорност за съоръжението на Бузлуджа, ако там ще се качват хора на събора. "Г-н Станишев или упълномощено лично от него лице да подпише, че носи отговорност, ако има нещастен случай там. Не искам някой да падне, да се убие там или да го утрепе нещо и да кажат, че вината е в нас", отсече Борисов, който разговарял с областния управител на Стара Загора и разбрал, че съоръжението е опасно.  
По думите му, БСП трябва да поеме цялата отговорност и да осигури охрана в района. 

Борисов заяви, че сградата на Бузлуджа е превърната "на нищо" години наред. "От селските им номера всеки ден нещо да говорят, да предизвикват скандал, ми омръзна. Подписва ми Станишев, че носи отговорност и утре да отиват или веднага да си осветяват", каза премиерът.

Забраната за осветяването на паметника на Бузлуджа не е опит за саботаж - издадох я от съображения за сигурност, обясни пред БТА областният управител на Стара Загора Йордан Николов.   
Отвътре паметникът се руши, затова не бива да влизат хора, добави той. От електроразпределителната компания за района са предупредили, че няма безопасен начин да се освети паметника, тъй като електрическите кабели липсват.  
От ЕВН обяснили, че поради разкопани и демонтирани кабели липсата на трансформатори и уредби за ниско и средно напрежение не можело да се осъществи нормално електрозахранване на рушащата се сграда и има реална опасност от злополука или авария, ако бъде подаден електрически ток.

"Ако желаят да бъде осветено, организаторите на събора могат да осигурят агрегати", посочи областният управител на Стара Загора. Той допълни, че е издал заповедта, тъй като не иска да пострадат хора, а от левицата политизират това решение.

Мемориалът на връх Бузлуджа е открит през 1981 г. Той е изграден със средства от републиканския бюджет и волни пожертвования на граждани, а в строителството му са участвали хиляди работници от цялата страна. Монументът   се намира в землището на казанлъшкото с. Крън. 
През 1989 г. собствеността на паметника е прехвърлена от културното министерство на областната управа. След това, по думите на Николов, вероятно умишлено, сградата е била „обрана до шушка” като през годините никой не е потърсил отговорност от всички, които са я стопанисвали.   Липси за 110 000 лв. е установила инвентаризация.