На брифинг след първото заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС премиерът Георги Близнашки уточни, че днес комисията е взела решение за отпускане авансово на 1 млн. лв. Те ще покрият направените авансови плащания по нуждите на пострадалите в Мизия и на града.

Другите 15 300 000 са одобрени от предходния състав на комисията за останалите пострадали общини, но това не е било оформено като постановление на МС.

Пари ще получат Варна, Добрич, Велико Търново, Мизия, община Родопи, Габрово, и Столична община заради градушката.

За община Родопи се предвижда финансирането на проект на мост и подпорни стени. Одобрените днес разходи правителството ще отпусне на общините с постановление следващата сряда.

Под вода вече са само най-ниските части на Мизия

Кметът на Мизия Виолин Крушовенски съобщи, че само най-ниските части на града все още са под вода, като отводняването ще се извърши чрез препомпване от имот в имот, предаде "Фокус". По думите му се очаква най-късно утре да приключи отводняването.

Сравнително по-добра е ситуацията днес в Мизия. Водата е почти изпомпана. Продължава извозването на отломките и имуществото на хората. Където има трупове на животни, се събират от обучени хора със съответните предпазни средства”, обясни Крушовенски.

Вчера ръководителят на кризисния щаб в града старши комисар Васил Василев заяви, че за 3 дни две помпи са изпомпали един милион и сто хиляди кубика вода, което е колкото един средно голям язовир.

На посещение в Мизия бяха еврокомисарят Кристалина Георгиева и вътрешният министър Йордан Бакалов.

190 души доброволци помагат в събирането на тинята и съсипаното имущество в Мизия. В града пристигнаха и три фургона за настаняване на хората без домове.