Това заяви ръководителят на кризисния щаб в града старши комисар Васил Василев пред еврокомисаря Кристалина Георгиева и вътрешния министър Йордан Бакалов, които посетиха засегнатия от наводнението район и донесоха помощи.

Наводнените квартали в Мизия вече са достъпни, предаде БНР.

Отводнена е инфраструктурата, но в 40 на сто от наводнените къщи и дворове все още има вода. Изпомпването й е опасно, защото високите подпочвени води носят риск постройките да рухнат.

По първоначални данни от експертния оглед половината от засегнатите къщи са опасни и трябва да бъдат ремонтирани. Има стотици постройки, които са рухнали и трябва да бъдат разчистени.

190 души доброволци помагат в събирането на тинята и съсипаното имущество в Мизия. В града пристигнаха и три фургона за настаняване на хората без домове.

"До 12 седмици трябва да разберем дали щетите в региона на Враца надхвърлят 41 млн. евро, за да се кандидатства за помощ от фонда за солидарност на ЕС", заяви Кристалина Георгиева, цитирана от БТА.

По думите й е добре, че кметовете на засегнатите общини са започнали оценка на щетите от бедствието с помощта на експерти.

Герогиева препоръча пред БНР да има повече програми за превенция за защита на хората и тяхното имущество. ЕК може да изпрати в България екип от експерти от страните членки, който да даде оценка какви са рисковете, до каква степен сме готови за тях, какви институционални промени може да са необходими.

"По първоначални данни нанесените щети от поройните дъждове и последвалите наводнения в област Враца са за 30 млн. евро", обясни  областният управител Венцислав Василев.

Той уточни, че в тази сума не са включени щетите в общините Бяла Слатина и Мизия, оценката на които не е завършила.

"В този регион най-разумното е да бъде подготвена комплексна програма за възстановяване и за превантивни мерки срещу друго бедствие"
, заяви Георгиева.

Тя добави, че ЕК ще се отзове положително за такава комплексна програма в община с висока безработица като Мизия и в най-бедния регион на ЕС.

Днес правителството прие решение, с което се отпускат 40 000 лева за наследниците на загиналите при наводненията в габровското село Враниловци и в Мизия. Еднократната финансова помощ от 10 000 лева за всеки от починалите ще се изплаща от Агенцията за социално подпомагане.

61-годишна жена и 39-годишният й син загинаха при проливните дъждове в габровското село Враниловци в края на юли. Двама мъже пък загубиха живота си при потопа в Мизия.

Утре ще заседава новият състав на комисията за покриване на щетите при бедствия и аварии и ще бъде отпусната конкретна сума за бедстващите от Мизия и други населени места от региона.
Комисията ще оглави министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов.

АНКЕТА: Подготвени ли сте да реагирате при бедствия?

АНКЕТА: Как бихте помогнали на пострадали при бедствия?