Това каза пред Нова телевизия председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова. Тя допълни, че не е редно правителството, което подаде оставка, да прави бюджета за следващата година.

Според Стоянова обаче бюджетът за следващата година е доста добър.

Още преди дни Менда Стоянова обяви, че бюджет 2017 ще бъде изтеглен. На същата позиция бе първоначално и самият Горанов. Часове по-късно от МФ обявиха, че това няма да се случи и бюджетът ще влезе в пленарна зала.

Според Горанов тъй като сме в предизборна обстановка вече има популистки предложения, които ще влязат между първо и второ четене на бюджета и може да бъдат гласувани.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров и икономиста Николай Василев минимална пенсия от 300 лева означава преструктуриране на целия пенсионен модел и поражда несправедливости спрямо всички, които получават 301 лева пенсия.

Двамата коментираха предложението на ПФ минималната пенсия да е колкото прага на бедност - 300 лв. Според Горанов това е популизъм и ще струва 1.5 млрд. лв. на бюджета.

Не е времето сега да се прави това. В този момент е популизъм да се предлага подобно решение, коментира Пламен Димитров.

„Всеки, който разбира от публични финанси, знае, че ние може да говорим и за 600 лева минимална пенсия, но това е абсолютно нереалистично и вредно. За да се увеличи двойно минималната пенсия трябва да се увеличи двойно брутният вътрешен продукт, което вероятно ще стане след 6 години, но не и днес”, коментира Николай Василев.

Пламен Димитров се обяви твърдо за премахване на плоския данък, каквото е и внесеното предложение от БСП. Според Николай Василев обаче по този начин ще премахнем единственото нещо, което привлича инвеститорите в България.

Според него 2016 г. и 2017 г. са години, в които трябва да имаме бюджетни излишъци, а не да харчим с дефицити.

Вчера 16 комисии приеха на първо четене бюджет 2017 г. Днес той ще бъде разгледан в още 3 комисии, а утре ще влезе в пленарна зала.

Междувременно учени от БАН днес отново ще протестират заради ниските си заплати. Техният бюджет ще бъде увеличен едва с 5 млн. лв.