Двамата изследователи бяха удостоени с престижното отличие "за откритието, че зрели клетки могат да бъдат препрограмирани, така че да станат плурипотентни (до предишен стадий, от който да се развият в клетки от всяка тъкан на тялото)", съобщи журито на Нобеловия комитет, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.
Чрез препрограмирането на човешки клетки "учените създадоха нови възможности за изследване на заболявания и развиване на методи за диагноза и терапия", съобщиха от комитета.

Гърдън в момента работи в Института Гърдън в Кеймбридж, Великобритания, а Яманака е професор в университета в Киото, Япония.

Яманака сподели по-късно, че постижението му нямаше да е възможно без подкрепата на родината му, предаде ДПА.
Япония като страна трябва да се счита за победител, сподели той пред репортери в Токио. Ученият допълни, че единствената дума, която му идва на ума, е "благодарност".
Спечелването на наградата е не само невероятна лична чест, но и мощен стимул за мен, за колегите ми и за всички учени, отдадени на изследвания върху индуцираните плурипотентни стволови клетки, казва Яманака.  

С обявяването на носителите на наградата за медицина официално бе дадено началото на Нобеловската седмица.

Лауреатите на наградата за физиология или медицина се определят от Кралския Каролински медикохирургичен институт в Стокхолм, Швеция, и се връчват от краля на Швеция на 10 декември, годишнината от смъртта на Нобел, на церемония в Стокхолмската концертна зала.
Наградите се състоят от златен медал, диплом, парична сума. През тази година отличието е придружено от чек за 8 милиона шведски крони или 1,21 милиона евро, съобщи Ройтер, като паричната награда беше намалена с 20%.

Първата Нобелова награда за физиология или медицина е присъдена през 1901 г. на Елим Адолф фон Беринг (Германия) "за работата му върху серумната терапия, специално за прилагането й при дифтерия, с което отваря нов път за медицинската наука и дава на лекарите победоносно средство против болестта и смъртта".

Сред по-известните учени, получили Нобеловата награда за физиология или медицина, са: Иван П. Павлов (Русия) (1904), Роберт Кох (Германия) (1905), Александър Флеминг (Великобритания) (1945), Джордж Бидъл (САЩ), Едуард Тейтъм (САЩ), Джошуа Ледърбърг (САЩ) (1958) и други.

През 1915-1918 г. и 1940-1942 г. Нобеловата награда за физиология или медицина не е присъждана.

Миналата година с Нобеловата награда за физиология или медицина бяха удостоени Брус Бойтлер (САЩ), Жул Хофман (Люксембург) и Ралф Стайнман (Канада) за работата, довела до по-доброто разбиране на имунната система (за вродения и придобития имунитет).
Стайнман обаче почина от рак на панкреаса, преди да получи отличието.