„В България само циганите и турците не са македонци! Не е въпросът дали македонците в Македония с българи, а има ли българи в България без македонски корени”, се казва в текста, цитиран от "Фокус".

Според изданието това било отговор на българския евродепутат Андрей Ковачев, който заявил, че в България няма македонци.
„България е като Югославия. Ако я разделите на Македония, Мизия и Тракия – няма България. От България не остава нищо. Проблем за София не са македонците, а ако продължат процесите на емиграция - ромите и турците стават мнозинство. Затова на София и са необходими македонци и Македония, за да поддържат етническия баланс във времето и пространството”, пише Петров.

Според него с присъединяването на България към ЕС от страната са се изселили около 2 милиона българи, най-вече млади и образовани хора, а епилогът бил „катастрофално бързото стареене на нацията”.
„И не случайно Македония е най-голямата романтика за България. Културата и историята на македонците е внедрена като държавна култура и история и затова са едно и също. Честваме едни и същи дати, събития и личности, само зависи кой от коя страна на границата се намира. А основно никой от никого не краде, защото основата на България е Македония", смята авторът.

Той пита, ако татарите са протобългари, а в България днес имат статут на малцинство, какво е мнозинството, както и защо централата на Световния български конгрес не е в София, а в столицата на Татарстан – Казан.

"Защо Тодор Живков на времето е заявил пред Стане Доланц. „Как да поставя македонския въпрос в България, когато мнозинството членове на Политбюро на ЦК на БКП са македонци?”. Защо Георги Димитров е предлагал на Тито обединяване на Пиринска с Вардарска Македония и обединяване на македонския народ от двете страни на границата? Защо корените на българите като политическа нация се свързват с Китай и Монголия, а упорито бягат от генезиса на Македония, империя чак до Индия? Между другото и там има историческа школа, която разкъсва заблужденията за връзките с Далечния Изток и съвременната българска история и свързва със старата, една и единствена Македония”, пише Петров.

„Квазиисторията на платежниците и (нео)върховистите, който ги има и при нас и агитират за това, че македонците са българи, е трайно, минало свършено време. А ние трябва да ги разберем и да им помогнем на хората от другата страна на границата, защото са наши – други на тези пространства са създали държави, чертаели граници и писали истории за тези територии като техни колонии, не са носили нови народи, а културата и историята на македонците я внедрявали като държавна в държавите на тези пространства. И затова всичко е еднакво, от всички страни на границите, тъй като в основата на Балканите е Македония", пише в статията.

Петров смята, че не живеем на Балканския, а на Македонския полуостров.
"Тази истина пуска корени и ще поникне. Като Феникс от пепелта Македония отново е тук. Аладин от вълшебната лампа отново е тук и никой не го връща назад. Ееей, Македония отново е държава. Да, Македония е държава и това никой, никъде и никога няма да го смени. Историята на Македония вече не се пише в София, а в Македония и я пишат македонци. Амин”, завършва текста си Петров.

Статията е поредната, в която Македония има претенции към исторически факти спрямо България.
Климент Охридски бе обявен за родоначалник на македонската писменост,  Орфей също бил роден в Македония.

Скопско издание пък се оплаква, че интернет-енциклопедията Уикипедия „побългарила” македонските възрожденци. Братя Миладинови, Григор Пърличев, Райко Жинзифов и други възрожденци са посочени като българи, при това сами се определяли като такава.

През 2009 г. Българското посолство в Македония негодува срещу издаването на т.нар. "Македонска енциклопедия". В нея имаше статия "Асимилация на македонците в географските рамки на Македония", в която пишеше: "в България процесът на асимилация напредва по-бързо... И днес продължава натискът на българските власти върху македонците да се отрекат от правото на идентичност и да формират собствена политическа партия".

Премиерът Бойко Борисов няколко пъти е заявявал подкрепа към Македония.
"Ние първи ви признахме, ние сме ви били винаги подкрепа, работихме да ви паднат визите", каза наскоро Борисов по повод филма "Трето полувреме", в който се насажда омраза срещу България.

Той обаче втвърди тона, след като съдът в Скопие окончателно отне детето на македонката с българско гражданство Спаска Митрова. Тогава Борисов заяви, че България ще има това предвид, когато се решава членството на Македония в ЕС.