Тя даде извънреден брифинг по повод връщането на турския бизнесмен в Анкара, въпреки че съдът отказа да го екстрадира.

От МВР обявиха, че причината е, че документите му са били с изтекъл срок на валидност и имало опасност да се укрие, заради това веднага бил принудително отведен до турската граница и предаден.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обаче призна, че на мястото не е присъствал омбудсманът или негов представител, както е по закон. Не е спазено и изискването да бъдат уведомени неправителствени организации.

Разбрах за казуса с експулсирането на Абдулах Бююк тази сутрин от медиите. Бях на работа до 19.30 вчера, МВР така и не изпълни ангажимента си по член 39 по Закона за бежанците, за да мога да извърша наблюдение на процедурата“, заяви Манолова, цитирана от "Фокус".

Тя добави, че не може да коментира основанията за издаването на заповедта за експулсация на Бююк, но може да кажа, че не е следвало тя да бъде изпълнявана незабавно. По думите й това противоречи на нормите на международното право за изпращане в държава, застрашаваща живота на задържания, или допускаща нечовешко или унизително отношение към него, както и на Конституцията и на Закона за бежанците.

Според омбудсмана по начина, по който е направена експулсацията, не е дадена възможност на Абдуллах Бююк да обжалва изпълнението на заповедта и да организира своя защита.

Във връзка с информацията на МВР, че от началото на година са извършени 31 подобни експулсирания на турски граждани, Манолова отбеляза, че нито тя, нито Българският хелзинкски комитет са били информирани за тях.

Ще отправя незабавна препоръка до МВР, с която да настоявам да изпълняват своето законово задължение да информират и мен и правозащитните организации, с които имат споразумение за изпълнението на подобни административни мерки“, каза още Мая Манолова.

От вътрешното ведомство увериха, че предаването на турския гражданин на властите в Анкара не е сделка, за него имало обезпокоителни данни от Интерпол, а от президентството му отказали политическо убежище. 

Бююк, който е издирван в Турция за тероризъм и пране на пари заради връзки с Фетхуллах Гюлен, бил задържан при рутинна проверка на пътя в столичния кв. "Младост".

Защо Попова отказала убежище на Бююк

От прессекретариата на държавния глава съобщиха по какви причини вицепрезидентът Маргарита Попова, която упражнява правомощията по предоставянето на убежище, не е разрешила такова на турския бизнесмен.

Гражданинът А.Б. е депозирал молба за предоставяне на убежище в Администрацията на президента на 24 февруари 2016 г. Комисията по предоставяне на убежище, която подпомага работата на вицепрезидента, е разгледала досието на молителя и е дала становище убежище да не бъде предоставено. На основание чл. 58, ал. 9 от Закона за убежището и бежанците е изискано писмено становище на ДАНС.

На 27 юли вицепрезидентът е отказала предоставяне на убежище на А.Б., тъй като не са налице законови основания за предоставяне на закрила от този тип. За отказа са уведомени компетентните държавни органи, се казва още в съобщението.

От кабинета на вицепрезидента уточняват, че не са компетентни да отговорят на въпроса дали А.Б. е потърсил друг вид закрила в България.

От "Протестна мрежа" излязоха с позиция, в която заявиха, че действията на МВР са в разрез с нормалните представи за върховенство на закона. Според организацията отговорност за "този срамен за държавата ни акт" носи цялото правителство и най-вече премиерът и вътрешният министър, както и парламентарно представените партии.