Това стана ясно от обясненията на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Вчера вечерта се разбра, че бизнесменът, когото властите търсят заради съмнения, че е финансист на организацията на противника на президента Ердоган Фетхуллах Гюлен, е върнат в Турция с мотива, че е изтекъл законовият срок, в който може да пребивава в България. Това се случи въпреки, че има издаден отказ за екстрадицията му от две инстанции на българския съд "заради липсата на гаранции за справедлив съдебен процес".

Тази сутрин Бъчварова заяви пред bTV, че има преценка на съответните служби и органи, които са дали становище, че Бююк заплашва националната сигурност. Запитана по какъв начин, тя отвърна:

"Самият факт, че той 6 месеца отказва да уреди своя статут в чужда държава, е недопустим". 

Министърът подчерта, че Бююк е подал молба за политическо убежище у нас, но такова му е отказано от комисията към президентството. 

Той е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи, което е било установено при проверка в базата данни на Интерпол, уточни тя.

Документите, с които е влязъл, са обявени за невалидни – изчезнали или откраднати, няколко месеца преди това. Следващите процедури в такъв случай са извеждане на лицето, защото пребивава незаконно, уточни тя.  

Отново чрез Интерпол е получена молба от турската страна за екстрадиция с определяне на престъпления, за които той е обвинен – тероризъм, пране на пари и др.

"Нашият съд всъщност взема решение, че ще откаже екстрадирането му на основание, че такива престъпления той не е извършил, защото турската страна не е предоставила доказателства за тях", каза още Бъчварова.

По думите й преди второто дело той е подал молба в Агенцията за бежанците за получаване на статут.  След отказа за екстрадирането се отказва от това право и на практика от април досега присъства в страната без валиден документ и без желание да уреди статута си.

По думите й бизнесменът е предаден с протокол на турските власти със спазване на всички процедури.

Бъчварова призна обаче, че е нямало омбудсман при предаването, както и неправителствени организации, което се изисква от Закона за чужденците. В него е записано, че "при изпълнението на принудителните административни мерки по ал. 1, т. 2 и 3 (като отвеждане до границата или експулсиране - б.р.) се осъществява наблюдение от омбудсмана на Република България или от оправомощени служители от неговата администрация, както и от представители на национални или международни неправителствени организации".

На въпрос как е възможно процедурата да се извърши в нарушение на закона, министърът прехвърли въпроса към шефа на дирекция "Миграция", който е разписал документите и отговаря за случая.

"Не сме търгували това решение по никакъв начин. На границата нелегално всеки ден минават граждани, които задържаме. За всеки един от тях, който откаже да подаде молба за уреждане на статута си, след необходимите проверки се прилагат същите мерки. От началото на годината има 30 такива мерки. Бююк  е предаден като човек с нередовни документи, а не като човек, който има присъда", обобщи Бъчварова. 

Тя коментира и случая с издирвания турски гастербайтер, убил с колата си семейство мотористи, който успя да се укрие, след като беше пуснат под домашен арест.

Запитана дали Турция ще ни върне Фарук Бекташ, Румяна Бъчварова отговори:

"Направили сме необходимото турският гражданин да бъде издирен и доведен в България с Европейска заповед за арест. Той има адресна регистрация в Германия, а не в Турция. Надяваме се скоро да бъде задържан".