През 2010 г. стана ясно, че Урумова е закупила в Община Приморско терен с отстъпено право на строеж като крайно нуждаеща се.

В мотивите за уволнението й се посочва, че Деница Урумова е нарушила Етичния кодекс и е уронила престижа на съдебната власт. Според Закона за съдебната власт пък тя е извършила действия, компрометиращи честта на професията в обществото, предаде “Фокус”.
„За” уволнението на Урумова, която е съдийка в Благоевград, са гласували 13 от членовете на ВСС, шестима са били „против” и двама „въздържали се”.

Няколко месеца след като се разбра, че Урумова се е сдобила с терен, тя изпрати до общината писмо, в което предлага три варианта за разрешаване на казуса – покупко-продажба, анекс към договора и обезщетение. Общината обаче не се съгласи на сделка.

Бащата на съдия Урумова - Николай Урумов - съдия във Върховния административен съд, и други двама висши магистрати от ВАС - Панайот Генков и Андрей Икономов, бяха отстранени от високите си постове от тогавашния им шеф Константин Пенчев. По-късно той стана омбудсман.

През януари съдебният съвет наказа още един магистрат, свързан с имотния скандал - председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов беше отстранен от длъжност. Това стана, след като се разбра, че дъщеря му - съдийката Ана Пенгезова, е получила право на строеж в Приморско, също като крайно нуждаеща се. По-късно тя се отказа от правото си на строеж.