Към документа не се присъединиха единствено Великобритания и Чехия.

Във връзка с решението на Народното събрание от 27 януари, обнародвано в Държавен вестник на 3 февруари, България възнамерява да приложи разпоредбите от Дял III от Договора за стабилност, координация и управление на икономическия и паричен съюз (фискалния пакт) след ратификация от Народното събрание. Изключва се Дял ІV за икономическата координация. Това се посочва в изявление, направено от името на нашата страна.

България има резерви най-вече по хармонизацията на данъците. Но страната ще прилага разпоредбите на Дял ІІІ, който "препотвърждава Маастрихтските критерии за фискална дисциплина, т. е. постигане на балансиран бюджет или бюджетен излишък, структурен дефицит до 1 процент от БВП при съотношение на брутния държавен дълг към БВП под 60 на сто."

Пактът предвижда установяване на "златно правило" за бюджетно равновесие и автоматични санкции срещу страни, които прехвърлят 3-процентовия праг от БВП на годишния бюджетен дефицит.

Преди да влезе в сила обаче бюджетната стабилност, която пактът цели да наложи, вече е поставена под въпрос, коментира АФП. Много страни вече са изправени пред отклонения в държавните си финанси.

Испания обяви в понеделник, че бюджетният й дефицит ще достигне 8,51 на сто от БВП през 2012 година, след като се ангажира да го сведе до 4,4 на сто и до 3 процента през 2013 година. Сега Мадрид се опитва да издейства от партньорите си от ЕС смекчаване на това условие.

Но истинската изненада дойде от Холандия, които бяха първи да критикуват хлабавата бюджетна политика на партньорите си, а сега на свой ред са принудени да правят нови икономии заради по-голямото от очакваното влошаване на конюнктурата. Вчера Европейската комисия твърдо призова Хага да спазва ангажиментите си след публикуваните прогнози на централното бюро по плана, преразгледани към понижение.
Институтът очаква вече дефицитът на страната да достигне 4,5 процента от БВП тази година, догодина също да бъде над прага от 3 на сто, а през 2014 да бъде 4,1 на сто и 3,3 процента през 2015 година.

Холандия е настояваше през последните месеци много силно за втвърдяване на правилата за бюджетен контрол в еврозоната, така че е нормално тя да прилага същия подход към собствената си политика, отбеляза говорителят по икономическите и валутните въпроси Амадеу Алтафаж. 

Има опасност и други страни също да срещнат трудности при удържане на държавните финанси в правия път, рискувайки да бъдат мъмрени от Брюксел. Такъв е случаят с Франция, където Сметната палата изтъкна в началото на февруари, че целта за свеждане на дефицита до 4,5 на сто тази година ще бъде "трудно достижима" и че ще бъде "още по-трудно" показателят да бъде сведен до 3 процента през 2013 година.

Ако правилата бъдат смекчени за Холандия и Испания, макар и малко, това може да отвори кутията на Пандора, да предизвика гнева на страни като Белгия, принудени да приемат болезнени мерки за оздравяване на финансите си, и в крайна сметка да направи по-несигурен пакта, коментира френската агенция.

Очаква се пактът да влезе в сила на 1 януари 2013 година.