Той отговори на въпрос на депутата Павел Шопов за възможностите за възстановяването на работата на Завода за непрекъснато леене на стомана на металургичния комбинат.

Има заявен инвеститорски интерес и правителството ще го подкрепи под всички възможни форми, разбира се не с пряко финансово участие, а като облекчаване на административните процедури и улесняване на намеренията на инвеститора, каза министър-председателят, цитиран от БТА.

Орешарски уточни, че в конкретния случай държавата пряко не бива да се занимава с този вид стопанска дейност.

Повече подробности по темата ще има, след като начинанието стане необратимо, добави премиерът.

Той припомни, че една част от комбината все още не е разрушена, и би могла да се пусне в експлоатация.

В последните дни на ноември "Атака" внесе в деловодството на парламента предложение кабинетът да бъде задължен да възстанови дейността на комбината "Кремиковци".

Неотдавна от БСП обявиха, че обмислят съживяване на някогашния торов гигант "Химко-Враца".

Съдбата на "Кремиковци" и намерението на ивеститор

Металургичният комбинат бе затворен през 2008 г., след като съдът го обяви в несъстоятелност заради дългове за над 2 млрд. лв. След три неуспешни опита за продажба, през април 2011 г. се намери финансиран от банка купувач, който го получи за 316 млн. лв., но после го продаде.

През юли КЗК даде зелена светлина на търговското дружество "Крис Мит" да придобие 100% от капитала на компаниите за търговия с черни и цветни метали Елтрейд Къмпани, Надин Металс и Валпет Консулт, които закупиха активите на "Кремиковци" за 161.6 млн. евро през пролетта на 2011 г.

"Крис Мит" ще купи трите фирми за 160 млн. евро.

В решението на КЗК е записано, че фирмата купувач има намерение да възстанови част от мощностите на комбината.

В  "Кремиковци" ще бъдат произвеждани и продавани горещовалцувани и студеновалцувани плоски стоманени продукти (рулони), плоски продукти с метално покритие и плоски продукти с органично (пластмасово) покритие.

Очаква се в завода да заработят 1500 души.