Това се вижда на разпространените от севернокорейската държавна телевизия и от агенцията КЦТА кадри от поклонението пред тленните останки на севернокорейския лидер, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА.

Стъкленият ковчег, в който Ким лежи, облечен във военната си униформа и покрит с червения саван, е изложен в мемориалния комплекс Кумсусан, където се намира и балсамираното тяло на основателя на Корейската народнодемократична република и негов баща Ким Ир-сен, който почина през 1994 г.

Около стъкления ковчег има множество червени и бели цветя, сред които се откроява бегония, наречена кимченирия в чест на Ким Чен-ир. Пред стъкления ковчег са подредени всички медали и 40-те държавни отличия на Ким и е поставена табела с датите на раждането и на кончината му.

Кадрите, излъчени по телевизията, показват редица севернокорейски партийни представители и военни да се прекланят пред тленните останки на Ким. Сред тях е и синът на Ким Чен-ир - Ким Чен-ун, който е негов приемник начело на страната. Медиите съобщават, че той е отдал почит пред баща си, облечен в тъмен костюм, докато останалите севернокорейски представители са носели униформи. Церемонията се е състояла под погледите на почетна гвардия.
Според агенция КЦТА Ким Чен-ун е влязъл в залата под звуците на тържествена музика и придружаван от партийни чиновници и от военни командири.

ИТАР-ТАСС допълва, че в мемориалния комплекс са дошли и лидери на дипломатически мисии в Пхенян и военни аташета. Не се уточнява от кои страни са били те. Пред една от главните концертни зали на Пхенян опечалени хора поставяха венци и цветя пред портрет на покойния лидер, допълва АП.

В Северна Корея е обявен 11 дневен траур.
Ким Чен-ир почина от инфаркт на 17 декември, но за смъртта му бе съобщено с двудневно закъснение.
От 19 декември по обяд, когато бе съобщена тъжната вест за смъртта на Ким Чен-ир, до обяд на следващия ден пред статуите и портретите му са се поклонили над пет милиона души, което прави над една пета от населението на Северна Корея, твърди корейската агенция КЦТА.
Хората бяха смазани от скръб, някои от тях рухваха на земята от мъка, отбелязва КЦТА, описвайки безкрайни опашки от хора в траурни дрехи.

В същото време правозащитници заявиха, че Ким Чен-ир е виновен за смъртта на милиони, а американски сенатор дори го сравни с Хитлер, Сталин и Бин Ладен.