Двамата са коментирали и по-важните резултати от работата на европейската служба, която от началото на тази година у нас е провела общо 10 мисии и проверки на място.

Борисов и Кеслер са се съгласили, че в общ интерес е задълбочаването на оперативното сътрудничество между ОЛАФ и българските специализирани структури за защита на финансовите интереси на Европейския съюз. Изразена беше готовност разговорите да продължат на експертно ниво по конкретните параметри на партньорството, съобщи правителствената информационна служба.

Кеслер е гост лектор на публичен дебат за справянето с корупцията на европейско и национално ниво, организиран от вицепремиера Меглена Кунева.

"На първо място, идва нещо, което не е често разглеждано като антикорупционна мярка, а именно добро управление на администрацията. На второ място е въпросът за контрола, одита, разглеждането на разходите, проверката дали тези разходи са правилни. Касае се за добре функционираща система", обясни Кеслер, цитиран от "Фокус". 

Изпълнението на борбата с корупцията е решаващ фактор за това дали дадено правителство се справя добре, дали успява или не, заяви още заяви Джовани Кеслер.

Всичко опира до борбата с корупцията, но само борбата с корупцията сама по себе си не решава проблема. Ако само убеждавате хората, че се борите с нея без обаче да правите нищо конкретно, ситуацията няма да се промени”, категоричен бе шефът на ОЛАФ.

"Казвате, че има проблем по отношение на антикорупцията, липса на доверие в институциите и политиците. Мога да кажа, че проблемът е всеобщ и не сте сами. Тези проблеми са сериозни в политическия живот, институционалния живот и демокрацията на много държави-членки”, коментира Кеслер, цитиран от БГНЕС. 

Според него в днешно време в ЕС това е проблем за всички, но в някои държави този проблем достига доста високи нива в политическия дебат.

„Това не е непременно български проблем. Лесно е да се каже, че прехвърлянето на добри практики е доста важно, защото това не е български въпрос или италиански, това е общ въпрос”, убеден е той.

Кеслер заяви, че страната ни има нужда от стратегия при борбата с корупцията. Предотвратяване, откриване и санкции - са трите елемента според него за успешна антикорупционна стратегия.

"Нуждаем се от здрав разследващ орган или органи, които да се занимават с конкретни сигнали, примерни и действия. В ОЛАФ не правим одити, ние разследваме, но работим заедно с одиторите на ЕК. Съдиите трябва да имат способността да наказват. В България именно тук има голям проблем”, изтъкна директорът на ОЛАФ.