Кеслер е на официално посещение у нас и проведе среща с вътрешния министър Веселин Вучков в сградата на МВР, съобщи БГНЕС.

Радвам се да съм тук и да се срещна с Веселин Вучков. Вчера се срещнах с други министри и представители на прокуратурата. Това беше един добър повод да се срещна с новото правителство, за да бъда продължена работата за добрата защита на обществото и да бъде потвърден ангажимента за борба с измамите”, заяви директорът на ОЛАФ.

Той посочи, че силовите институции у нас се нуждаят от някои определени реформи, като той и структурата, която управлява, ще сътрудничат в тази посока.

Радваме се да видим правителство, което се е ангажирало с тези проблеми и показва подкрепа към ОЛАФ. С България имаме установени много добри взаимоотношения в разследването на корупция и измами. Това е важно за ЕС и България – да бъдат защитени интересите на гражданите. Трябва да се отправи едно важно съобщение за сътрудничеството в тази посока и ясно изразяване на ангажименти и показване на резултати. Случаите на измами ще бъдат разследвани, разкрити и санкционирани. Работим съвместно в тази посока, защото това е общ интерес”, категоричен бе Джовани Кеслер.

От своя страна Веселин Вучков заяви, че поканата за среща с Джовани Кеслер е отправена, за да продължи доброто сътрудничество между България и ОЛАФ.

"Аз обясних, че МВР оказва сериозен експертен потенциал и помощ на звеното на Върховната касационна прокуратура за противодейства на измамите с европейските фондове. Щастлив съм да установя, че новата Европейска комисия и новият зам.-председател Кристалина Георгиева имат отговорно отношение спрямо борбата с измамите. Българската подкрепа за идеята на ниво ЕС да се създаде Европейска прокуратура за противодействие на измамите с еврофондовете остава непроменена – ние я подкрепяме”, поясни министърът.

Кеслер разговаря и с главния прокурор

Създаването и функционирането на Европейска прокуратура по въпросите за финансовите измами на територията на ЕС е обща цел, към която са насочени усилията ни. Това становище са споделили в разговора си главният прокурор Сотир Цацаров и директорът на ОЛАФ Джовани Кеслер, съобщиха от прокуратурата.

По-доброто взаимодействие между прокуратурата и ОЛАФ по текущи случаи също е било сред темите на обсъждане между двамата. Традиционно добрите отношения между страната ни и ОЛАФ продължават с подсилване на експертния потенциал в звеното за противодействие на измамите с европейски фондове, което е към Върховна касационна прокуратура.

Интересите на европейските граждани ще бъдат защитени и с работата на заместник-председателя на ЕК Кристалина Георгиева, която е показала ясен ангажимент към постигане на резултати и санкциониране на злоупотребите с европейски средства, стана ясно по време на срещата, информира още прокуратурата.