Бившият вече председател на комисията стана клиент на съда след доклад на антикорупционната парламентарна комисия.

Административните съдии решиха, че няма доказателства за това, че има родствени връзки между Кушлев и седемте членове на комисията, за които депутатите твърдят, че са негови роднини, които той е назначил на работа.
Проверката на главния инспекторат към Министерския съвет обаче установи в началото на годината, че той е назначил трима роднини на съпругата си шесто коляно.

По повод другото установено от доклада - участието на Кушлев в управителните органи в Клубния съвет на сдружение "Царски ловен клуб" и в Управителния съвет на "Национална развъдна асоциация по овцевъдство", за което той не е имал право като държавен служител, магистратите посочват, че конфликтът на интереси предполага наличието на частен интерес и неизменно съпътстваща го облага. По делото обаче не са се събрали доказателства за такава облага и за Стоян Кушлев, и за свързани с него лица. От ВАС отчитат, че той е нарушил забраната в два закона, участвайки в двете дружества, но изтъкват, че само по себе си това не доказва конфликт на интереси.

Решението може да се обжалва пред петчленен състав на Върховния административен съд в 14 дневен срок от съобщаването му на страните. Мнението на съдиите се подкрепя и от представителя по делото на Върховната административна прокуратура.

През април премиерът Бойко Борисов освободи от поста председателя на комисията Стоян Кушлев и назначи на негово място юридическия съветник в посолството на САЩ в България Тодор Коларов. Тогава в официалното съобщение от пресслужбата на правителството като причина за уволнението на Кушлев бе посочено именно участието му в "Царски ловен клуб" и Националната развъдна асоциация по овцевъдство.