Това съобщи председателят на комисията по корупция в парламента Валентин Николов ("Атака"), като уточни, че писмо от Главния инспекторат на Министерски съвет за проверката на Стоян Кушлев, е получено от парламентарната комисия на 25 март, предаде "Фокус".

„Това не е толкова важно. По-важното е, че са установени нарушения по закона, по който самият Кушлев е бил назначен от министър-председателя”, каза още Валентин Николов. Според него, комисията „Кушлев” е направила доста запори, но въпросът е какъв е крайният резултат от тях.
„Няма никаква ефективност в момента на комисията под ръководството на Кушлев”, добави депутатът.

По искане на комисията Върховният административен съд (ВАС) започна дело срещу Стоян Кушлев в средата на март. Повод за делото беше констатацията на депутатите, че от 1993 г. до Стоян Кушлев е председател на клубния съвет на сдружението "Царски ловен клуб", а от 2004 г. е в управителния съвет на Националната развъдна асоциация по овцевъдство. Това обаче е абсолютно недопустимо за висш държавен служител.

Освен това се оказа, че Кушлев, който навсякъде се представя за професор, всъщност никога не е получавал това научно звание от Висшата акредитационна комисия. Другият сигнал срещу него беше, че е назначил осем свои и на съпругата си роднини на работа в комисията. По-късно от съда поискаха от комисията доказателства за твърденията по повод роднинските назначения.

Самият Кушлев пък, след като бяха обявени роднинските назначения обясни пред медии, че зад тази анонимна информация стоят шестима служители на комисията, които са "къртици" на Маргините.

Николов заяви, че въпреки че антикорупционната комисия не е разследващ орган, членовете й ще се постараят да представят такива доказателства срещу Кушлев.