До 18 часа днес парламентарните групи трябваше да предложат своите кандидати.

Кандидатурата на Коалиция за България е Лидия Руменова, съобщи заместник-председателят на ПГ на левицата Ангел Найденов, цитиран от БТА. Руменова е юрист, досегашен член на Сметната палата.

От ГЕРБ са номинирали Филип Златанов, който е 34-годишен, юрист по образование, занимавал се е с финанси и бил е в Министерство на отбраната като юрисконсулт в отдел "Законодателна дейност". През последните четири години е юрисконсулт в централата на „Райфайзенбанк”.

„Смятаме, че притежава необходимия морал и опит, от една страна, за това, че е достатъчно опитен в тази материя и като юрист и от друга страна, че е работил с финанси, което е важно във връзка с изпълняване на правомощията по този закон”, каза Искра Фидосова, цитирана от "Фокус".

Синята коалиция предлага Антония Романова, която е адвокат на свободна практика, член на ДСБ "Средец" и на арбитражната комисия на партията.
Предложението на "Атака" е юристът Катя Станева, а ДПС номинира Сабрие Сапунджиева, бивш заместник-министър на правосъдието.

Народното събрание трябва да излъчи трима членове на комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, сред които и председател.

Тайният вот, с който съставът й ще бъде определен, се очаква да бъде на 12 май. Ако обаче при него повече от трима кандидати получат най-много равен брой гласове, на 13 май ще има ново гласуване. В него ще участват само номинациите, за които има еднакъв брой гласове. Свои представители в комисията трябва да излъчат и президентът, и Министерският съвет.