Въпреки че са категорични, че трябва да има демократични избори, двамата отказват да се кандидатират, без да има гаранции за честността им и за реалната възможност да бъдат избрани в тях, обясниха те пред bTV.

Вчера на националния празник протестна група се обяви за постоянно присъствие пред НС и президентството. Активистите искат свикване на референдум за Велико народно събрание, промяна в Изборния кодекс, като гражданите да могат да участват в избори със свои представители, и трето – мораториум върху изпълнителните дела на банките.

"Необходими са няколко промени в Изборния кодекс, защото в момента има ограничения за участието на Инициативни комитети и малки партии. Трябва да бъде намален необходимият брой подписи за регистрация, да отпаднат финансовите изисквания, както и 4-процентната бариера,” изреди днес Иванова.
Тя обясни, че освен срещу монополите в енергетиката, се борят и срещу партийната олигархия.

"Само с натиск от улицата имаме възможност да си отворим вратички.
От самото начало на протестите срещу монополите настояваме за граждански квоти", допълни Дудев, който е категоричен, че в следващия парламент не трябва да влизат лица с политическа кариера от последните 23 г.

Той и Иванова се познават от организацията СИЛА, която организира протестите срещу високите цени на горивата. Те напуснали преди година и половина заради злоупотребите на членове, които имали интереси в сектора на горивата.
„Като всяко нещо, което набира популярност, трябваше да бъде разцепено или употребено отвътре,” коментира Дудев.

Днес протестиращите ще направят палатков лагер пред Народното събрание, за да накарат парламента да изпълни исканията им. Малко преди обед исканията ще бъдат внесени в Народното събрание и в компетентните институции.
С внасянето им ще стане ясно дали всички протестиращи застават зад исканията на улицата, заяви Дончо Дудев пред БНР, който отрече да има нещо общо с партия "Нова сила", както и с партия "ГОРД". 
"Дадохме контрапредложение за съставяне на този Обществен съвет, защото това, което видяхме официално на сайта на президентството – проектът как да изглежда Общественият съвет, беше следния – вицепремиерът на служебното правителство да бъде председател на съвета и той да назначава хората. Извинявайте, но това е хвърляне на прах в очите на хората", обясни той.

Въпреки че все още няма ясен механизъм за излъчване на гражданските представители, увери, че такъв ще бъде намерен, а в гражданските групи има способни и доказали се хора, които да се включат в гражданските съвети към институциите, когато такива бъдат създадени.

Дудев обаче има съмнения кой обикновен гражданин може да си позволи национална протестна конференция в зала "Армеец".
"Не съм чул кой го е обявил, но честно да ви кажа имам много сериозни притеснения. Искам да разбера кой стои зад това и хората да не останат излъгани и употребени", коментира той.
Както вчера стана ясно, националната конференция - Оборище има с единствено искане – да се върне държавата на гражданите. Събитието е предвидено за 9 март от 13.00 часа в скъпата за наемане зала, известна като една от "гордостите на Бойко Борисов".
Един от организаторите Чавдар Янев обясни, че смятат с дарения за платят за наетата вече зала, предаде БНР.

Зала "Арена Армеец" не е резервирана за провеждането на граждански инициативи на 9 март, както беше обявено в неделя от представители на протестиращите, съобщи днес за "Дневник" зам.-директорът на залата Борислав Велков.
От ръководството на залата уточниха, че мястото е заето до 17 ч. в събота, тъй като на 8 март вечерта там ще се изявява петкратният носител на титлата DJ №1 в света Армин ван Бюрен.
По информация на "Капитал" наемът на залата за събитие от ден може да е 15 хиляди лева, а при по-продължително ползване е възможно таксата да падне.