Вчера Зденек Ондрачек (Zdeněk Ondráček), който е депутат от Комунистическата партия на Чехия и Моравия, бе избран за председател на парламентарната комисия за обща инспекция на силите за сигурност, предадоха Ройтерс и БТА.

Безпрецедентното назначаване на Ондрачек начело на парламентарната комисия, която следи работата на силите за сигурност, изглежда, бе част от комплексните маневри на бизнесмена милиардер Андрей Бабиш и на неговата партия "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) да получат подкрепа за своето правителство на малцинството, отбелязва Ройтерс.

След това обаче председателстващият заседанието на долната камара на парламента Радек Вондрачек обяви гласуването за невалидно, тъй като Зденек Ондрачек получи 95 гласа, но не е ясно дали е събрал необходимото мнозинство, защото се получи объркване колко от 200-те депутати са взели участие в гласуването.

За Ондрачек се гласуваше тайно в парламента.

Отбелязва се, че за първи път комунистите в Чехия получават такъв висш пост през близо трите десетилетия след падането на комунизма.

През 1989 г. полицейското звено, в което работеше Ондрачек, използва водно оръдие, палки и кучета, за да разпръсне протестиращите срещу комунистическата власт. Демонстрациите накрая доведоха до края на комунизма. Във видеозаписи от 1989 г., качени в ЮТюб, се вижда как Ондрачек защитава полицейските действия от онова време.

"Тъжно е, че подобно нещо се случва само ден, след като ние си спомнихме за годишнината от кончината на президента Вацлав Хавел. Времената се промениха", каза Вит Ракушан, заместник-председател на партията "Кметове и независими".

Заместник-председателят на комунистите Иржи Долеж обаче каза, че работата на полицията трябва да бъде наблюдавана от човек, който разбира от нея.

През октомври комунистите претърпяха най-тежкото си изборно поражение от 100 години. Те бяха единствената политическа сила, която досега каза, че ще подкрепя правителството на партията, получила най-много гласове на изборите - АНО.

АНО има 78 места в 200-местната долна парламентарна камара. Комунистите имат 15 места, а крайнодясната и антиевропейска партия "Свобода и пряка демокрация" имат 22 места. Двете партии вече подкрепиха АНО в някои гласувания в парламента.

Другите парламентарни партии отказаха да се обвържат с Бабиш основно заради обвиненията срещу него, че е скрил, че неговата компания е собственик на ферма и на конферентен център преди 10 години, за да получи незаконно 2 милиона евро субсидия от ЕС. Бабиш отрича тези обвинения. Той бе назначен за премиер по-рано този месец и представи правителството си миналата седмица.

Бабиш има срок до средата на януари, за да спечели вот на доверие в парламента. Ако това не стане, президентът на Чехия Милош Земан каза, че ще му възложи втори мандат за съставяне на правителство.