Украйна отхвърли като "абсурдни" условията за спиране на огъня, обявени днес от руския президент Владимир Путин, и посочи, че той се опитва да подведе световните сили и да подкопае автентичните усилия за мир, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Путин заяви в реч пред руското външно министерство, че ще сложи край на войната в Украйна, ако Киев се откаже от амбициите си за членство в НАТО и от целите територии на 4 области, за които тя претендира.

Украинското министерство на външните работи каза, че думите на руския президент са "манипулативни" и че "имат за цел да подведат международната общност и да подкопаят дипломатическите усилия за постигане на справедлив мир".

"Абсурдно е Путин, който заедно със съучастниците си планира, подготви и осъществи най-голямата въоръжена агресия в Европа след Втората световна война, да се представя като миротворец", пише в изявление на украинското външно ведомство.

Междувременно помощникът на украинския президент Володимир Зеленски, Михайло Подоляк, отхвърли мирното предложение на Путин, като заяви, че това не е сериозен опит за постигане на мир и няма връзка с каквито и да било преговори.

Подоляк заяви пред Ройтерс в интервю чрез "Зуум", че не съществува възможност за намиране на компромис между изявлението на Путин и поставените от Украйна условия за прекратяване на започнатата от Русия война.

Изказването на руския президент бе направено в навечерието на конференция в Швейцария, на която Киев ще популяризира своя мирен план, основан на искането Москва да изтегли всички свои войски от Украйна, включително и от 18-те процента украински територии, които в момента са окупирани от руските сили.

Москва не беше поканена на форума в Швейцария, където по думите на Киев ще се съберат представители на над 100 страни и организации, както и много държавни глави.

Според Подоляк с речта си, произнесена непосредствено преди мирната конференция, Путин се опитва да отнеме от Украйна дневния ред на новините. Освен това съветникът на Зеленски, който често действа като негов говорител, заяви, че Москва също се опитва да се представи пред света и особено пред страните от "Глобалния Юг", като по-заинтересованата от мира страна.

"Чрез изявлението си Путин иска да изглежда така, сякаш не те са започнали агресията..., сякаш те предлагат мир, а Украйна не го желае", каза още Подоляк.

Той подчерта, че Киев иска мир, но само ако Русия понесе справедливо наказание за агресията си и ако бъде запазен украинският суверенитет.

САЩ: Путин не е в позиция да поставя условия

Руският президент Владимир Путин не е в позиция да поставя на Украйна условия за мир, каза  американският министър на отбраната Лойд Остин, цитиран от Ройтерс.

"Той не е в позиция да диктува на Украйна какво трябва да правят, за да бъде постигнат мир", каза Остин пред репортери в централата на НАТО в Брюксел.

Понастоящем Русия контролира около една пета от територията на Украйна. Киев казва, че мирът е възможен само ако руските сили се изтеглят от Украйна и бъде възстановена териториалната цялост на Украйна, отбелязва Ройтерс.

"Стотици хиляди войници бяха ранени и убити в тази несправедлива и непредизвикана инвазия. Той може да сложи край на това днес, ако избере да го стори. Призоваваме го да направи това и да напусне суверенната територия на Украйна", заяви Лойд Остин.

Според Ройтерс Путин целенасочено е произнесъл речта си в момент, в който тя ще съвпадне по време със срещата в Швейцария, посветена на мира в Украйна.Речта бе произнесена преди тазгодишната среща на лидерите на страните НАТО, която ще се състои във Вашингтон.

Междувременно Украйна съобщи, че

Руските сили са умножили атаките си по фронтовата линия край Покровск,

в източната част на украинската Донецка област, където при нощни удари са били ранени най-малко шестима души, предаде Франс прес.

През септември 2022 г. Русия заяви, че е присъединила този миньорски регион, който контролира частично. През последните месеци руските сили продължават да настъпват срещу украинската армия, която изпитва недостиг на хора и боеприпаси.

"Секторът Покровск е най-интензивен от гледна точка на вражеските атаки", заяви украинският генерален щаб, като обясни, че "над 60% от общо 48 бойни сблъсъка по цялата фронтова линия" са се състояли в този район.

В град Селидово, на около 20 километра от Покровск, са били ранени шестима души, а десетина сгради са повредени при руски бомбардировки, съобщава губернаторът Вадим Филачкин. Журналисти на АФП, намиращи се на мястото на инцидента, съобщават, че е бил разрушен местен супермаркет, от който е останала само купчина метални отпадъци и стъкло.

Експлозията беше "толкова силна, че си помислих, че всичко над мен ще падне върху главата ми", обяснява 68-годишната местна жителка Людмила, която все още е зашеметена. "Всичко избухна".

Според друг местен жител, 57-годишният Олег, това е третият удар за една седмица. Той е видял "експлозия", а ударната вълна "малко го е разтърсила".

Селидово се намира в близост до зоната на бойните действия и често става обект на удари. Няколко други сгради в околността са сериозно повредени от предишни бомбардировки.

Двете страни нанесоха през нощта и удари с ракети и дронове от другата страна на границата. Руската противовъздушна отбрана свали 87 украински дрона през нощта, като 70 от тях бяха насочени към южната Ростовска област, където се намира щабът на руската операция в Украйна. Според губернатора на областта Василий Голубев нападението не е довело до жертви, но е причинило прекъсване на електроснабдяването в няколко населени места. В граничещата с Украйна Воронежка област, граничеща с Украйна, "петролна база е леко повредена" от падащи отломки от свалените дронове, заяви губернаторът Александър Гусев.

Украинските ВВС от своя страна обявиха, че през нощта са унищожили 14 ракети и 17 руски дрона.