"Вчера Корнелия Нинова подаде оставката на цялото Изпълнително бюро на БСП. Днес всички заместник-председатели, членове на Изпълнителното бюро, са в оставка и предстоят нови процеси в партията, които трябва да я изчистят още повече", съобщи Георги Свиленски от БСП в предаването "Денят започва" по БНТ, потвърждавайки новината на Dir.bg.

"Първоначално тя пое отговорност, като смяташе, че има хора до нея, които могат да продължат, да преведат партията в този тежък момент", обясни той. Свиленски добави, че 24 часа след изборите, преди да бъдат известни резултатите и депутатите, 10 младежи от Младежкото обединение на БСП са поискали оставката на Нинова, извънреден Пленум, свикване на Конгрес, на които да бъде отменен прекият избор, назначаване на служебен лидер.

Според него част от Изпълнителното бюро на БСП са се уплашили от това действие вероятно защото Корнелия Нинова ясно е заявила своята оставка и е поела отговорността за катастрофалната загуба на резултата. "Тя върна властта на българските социалисти. Новото, което имаме, е, че вчера част от Изпълнителното бюро, които досега са ръководили партията, се присъединиха към искащите извънреден Пленум и свикаха и те Пленум в 11:00 часа. Със сигурност знам за тримата заместник-председатели без Ирена Анастасова - Зафиров, Вигенин, Москов, Гуцанов. Това са хората, които бяха най-близко до Нинова и нямаха морала и честта да седнат очи в очи с нея и да изговорят всичките тези проблеми. Вчера, доколкото разбирам, са се събрали, взели са решение да се присъединят към подписката на тези 63-ма или 64-ма души, които искат пленум и свикват пленум без материали, без документи, без анализи", допълни Свиленски. "Имаме информация, че някои от зам.-председателите на партията в оставка провеждат срещи въпреки че не им е даден мандат за това", каза още той.

"Докато някой е член на ПГ на БСП и изпълнява решенията на партията, той няма да бъде изключен от групата", допълни Свиленски.

Според него анализът на лошите резултати, който ясно показва, че има проблем, не може да бъде направен за няколко дни. "Някои хора просто избързаха. Те не можаха да преспят 24 часа с мисълта, че Нинова е подала оставка и столът на Нинова е свободен и се втурнаха всички някой да не изпревари другия. Знаете, когато корабът тръгне в някаква посока кои бягат първи. Само че като избягат първи няма къде да се хванат, защото в открито море няма други кораби. Ето това ще се случи с поредните бегълци".

Обясни, че корабът не потъва, но "не е в кондиция".

"Днес ще ги видите. Аз се чудя обаче... В неделя бяха покрай Нинова и нищо не й казаха. Не казаха "г-жо Нинова, сгрешихте тука. Не правете тази грешка. Цял ден стояха и изведнъж във вторник...".

Свиленски каза, че политическият съвет на коалицията е сформиран на база договора, с който участват на изборите. "То е между политическа партия "Екогласност", "Тракийци" и БСП. Вчера имаше заседание на този политически съвет. По договор те предлагат ръководството на парламентарната група, не на партията. Тъй като сме парламентарна коалиция на "БСП за България"", уточни Свиленски.

От тях идва предложението за председател да бъде посочен Георги Свиленски, а за заместник-председатели Христо Проданов и Иван Ченчев. Обясни, че не могат да предложат временен председател.

По думите му "пленумът е бил заложен като превратаджийски".

"Мисля, че така беше заложен. С такова намерение беше свикан. Как ще завърши - не мога да кажа", отбеляза Свиленски.

той допълни, че Пленумът е свободен да взима решения, каквито сметне за добре. И отново акцентира върху това, че върху партията се упражнява натиск. Каза, че той самият няма да присъства на Пленума. "Всичко си върви в този организиран хаос, в който трябва БСП да бъде пробита и да се намерят тези, които да отворят портите отвътре. Гледайте ги!", каза на финала на разговора Георги Свиленски.

Според него изказването на Зафиров, че БСП може да подкрепи правителство на ГЕРБ, взриви държавата. "Факт е, че от тогава ние даваме отговор на въпроса колко от нашите депутати ще подкрепят ГЕРБ. Ако има предатели - ще подкрепят ГЕРБ".

Категоричен беше, че БСП няма място в такова управление, защото ще изневери на избирателите си. "Няма да позволим БСП да бъде поредната жертва на Борисов, прегърната под лапата му, и на следващите избори още по-нисък резултат, което няма как да го допуснем".

Запитан ще предложат ли Нинова за лидер отново, Свиленски заяви: "Тя има право отново да бъде. Аз в една телевизия казах, че ако трябва аз лично ще я предложа, защото имам доверие на Корнелия Нинова. Защото тя изчисти партията от зависимости. Изчисти партията от корупционни практики. Нинова по всички критерии за европейски политик показа, че може да бъде такъв, а а дали ще я изберат зависи от българските социалисти".

За това дали някой от БСП би гласувал "за" правителство на ГЕРБ, Свиленски каза, че се надява да няма такива народни представители. "Ако има предатели, те ще подкрепят правителство на ГЕРБ. Ние и с решение на Конгрес, и с решение на Национален съвет сме гарантирали, че няма да сме партията, която да върне Борисов на власт. Борисов с неговите предложения за експертен кабинет да посочи трима министри и премиер. Това ще бъде правителство на ГЕРБ с посочен премиер и БСП няма място в такова управление и ще изневери на избирателите си", заяви Свиленски.

Нашата формула е ясна - експертен кабинет на никоя партия, добави той.

Днес Националният съвет на БСП се събира на заседание. Членовете на ръководния орган трябва да изберат кой ще изпълнява функциите на председател на партията, след като във вторник Корнелия Нинова обяви, че се оттегля от лидерското място.