Той беше изготвен след почти две седмици на интензивни преговори.

Споразумението ще се смята за сключено, когато го утвърдят министрите. Официалното подписване се очаква в началото на 2016 година на специално организирана от генералния секретар на ООН церемония.

Вижте снимки >>>

Френският президент Франсоа Оланд призова министрите, които се събраха в Париж в събота в рамките на конференцията за климата на ООН, да предприемат „решителната“ стъпка към приемането на това, което той нарече „историческо“ споразумение за овладяване на глобалното затопляне, предаде АФП.

Това ще бъде първото универсално споразумение в историята на преговорите за климата“, добави президентът на Франция.

Френският външен министър Лоран Фабиюс каза, че проектът е амбициозен, балансиран и законово обвързващ, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"Стигнахме почти до края на пътя и вероятно до началото на друг път", каза Фабиюс на пленарната сесия, с приглушен глас и почти през сълзи, посочва АФП.

Какво предвижда проектът

Проектът предвижда ограничаване на глобалното затопляне под 2 градуса, и ще се опита да го ограничи до 1,5 градуса, продължи Фабиюс, цитиран от Ройтерс.

Текстът предвижда преглед на всеки пет години на националните планове за ограничаване на затоплянето. Проектът включва разпределението на 100 милиарда долара, "за да се съхрани околната среда, което ще влезе в сила от 2020 година", заяви Фабиюс.

„100 милиарда долара – това е отправната точка“, каза френският министър. 

Проектът за споразумение беше договорен 16 часа след планувания предварително финал на преговорите в петък.

По-рано Барак Обама проведе телефонен разговор с китайския лидер Си Дзинпин в последен опит да стигне до съгласие за новите цели за ограничаване на климатичните промени.

Новината, че ще има споразумение, не отмени протестите, които се провеждат във френската столица с искане за радикални действия срещу глобалното затопляне. За днес са планирани няколко шествия и две гигантски живи вериги. „Грийнпийс“:

"Грийнпийс“: Споразумението за климата е удар по изкопаемите горива

Планираното глобално споразумение между държавите-участнички в срещата на ООН в Париж, което има за цел да бъдат овладени емисиите, причиняващи глобалното затопляне, е голям удар по индустрията, добиваща и използваща изкопаеми горива.

Така оцениха проекта за заключително споразумение за климата от „Грийнпийс“ и от други влиятелни екологични организации, предава AFP, цитирана от Фокус..

„Колелото на действията за климата се върти бавно, но в Париж то се завъртя. Тази сделка поставя индустрията, добиваща и използваща изкопаеми горива, от грешната страна на историята“, заяви международният изпълнителен директор на „Грийнпийс“ Куми Найдо.