Миналата седмица комисията обяви, че 11 от общо 15 владици от Светия синод имат агентурно минало. Без досиета са само патриарх Максим и митрополитите Гавриил, Николай и Амбросий. Останалите са донасяли срещу патриарха и царското семейство, описвали са дейността на чужденци в България или на български владици в чужбина. Сред доносите има и такива за дребни интриги и интимни срещи с жени.

"Няма за какво да се извинявам. Аз не съм извършил нищо лошо – никого не съм обидил, никого не съм...Аз съм служил на Българската православна църква (БПЦ)", заяви Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, след като около час и половина чете досието си, предаде БГНЕС.

На излизане той отговори с категорично "не" на журналистически въпроса дали е служил на Държавна сигурност. "Не съм изпълнявал нищо друго, освен по съвест задълженията си към БПЦ", увери Кирил. Запитан как точно е служил, като агент ли, владиката отново каза: "Не, като клирик на Църквата. Отричам, че съм изпълнявал някакви заповеди там в изпълнение на когото и да било, освен на Светия синод. Послушание към Светия синод съм имал само".

В края на миналата година около митрополит Кирил избухна скандал, когато се разбра, че се вози на чисто нов автомобил "Линкълн", който му е предоставен от частна фирма. Тогава той обясни, че му е нужна удобна кола, защото пътува много из огромната си епартия. От епархийския съвет пък заявиха, че "Линкълн"-ът не е лукс и духовниците не трябва да мерят с аршина на бездомници.

Сливенският митрополит Йоаникий пък коментира още, след като бе съобщено, че има агентурно минало така: "Сега ще отида в София да проверя досието, да видя какво е писано, какво не е писано, чии са тия имена. Докато не съм видял, не мога да дам отговор, защото моралът това изисква. Така че хич не се тревожа за тази работа“.

В събота, по време на поздравлението от името на Светия синод по случай именния ден на патриарх Максим, пловдивският владика Николай поиска опрощение: "Не стига и другите кръстове, които изнесохте, но сега Бог, на Вас възлага още по-тежко бреме - да приемете нашите изповеди и смирени покаяния и да ни дадете опрощения за греховете".