Преди два дни 39-годишната жена беше обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери, след като е установено, че е откраднала и продала 9 акварела на проф. Васил Стоилов и 86 графики на други известни художници - Янаки Манасиев, Иван Димов, Илия Бешков, Светлин Русев, Серафим Северняк, Преслав Кършовски, Любен Диманов.

Кражбите са извършени преди 2008 година, когато жената напуснала галерията, кръстена на нейния баща - художника Петър Персенгиев. По-късно новият галерист установил, че картините са фалшификати. Разследването установило, че Персенгиева е платила на млад художник да направи копия, а графиките ксерокопирала. Само два от акварелите са открити в аукционна къща в София.

Днес в съдебната зала от прокуратурата заявиха, че срещу жената има безспорни доказателства и тъй като има опасност да се укрие или извърши друго престъпление, трябва да остане в ареста, предаде Дарик радио.
Обвинителят Румен Рачев се обоснова и с това, че повдигнатото обвинение е за тежко престъпление, с предвидено наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода.
Той изтъкна, че по експертна оценка липсващите акварели и графики са на минимална стойност от 70 000 лв., като само портретът на Валдимир Димитров - Майстора е оценен между 7500 и 9000 лв.

Защитата на Персенгиева обаче посочи, че искането за постоянна мярка е неоснователно. По думите на адвоката тя е с чисто съдебно минало, има 12-годишно дете и страда от заболяване, като за това бе представена епикриза от онко-хирургично отделение. Той заяви още, че клиентката му няма намерение да се укрива, а събраните доказателства са едностранчиви, а не обективни. Според него предоставените в съдебната зала доказателствени материали показват само виновността на Персенгиева, а са спестени такива, които показват обратното.

В думите си пред съдебния състав самата тя заяви, че е невинна и може да докаже това. Според нея картините, които е продала, са собственост на баща й, защото са му били подарени.
„Галерията нямаше статут, многократно съм писала докладни до общината и съм искала проверка", каза още Персенгиева. По думите й е била назначена на работа в галерията през 2001 г., а подписала приемно-предавателния протокол чак до 2005 г, предаде БТА. "Всичко ценно в галерията беше навън, а останалото бе без надзор", добави бившата уредничка.

Накрая тя поиска по-лека мярка за неотклонение. След съдебното решение, на излизане от залата Марина Персенгиева заяви, че е доволна от постановения домашен арест, защото при по-тежката мярка е нямало да има възможност да докаже невиността си.
"Тези, които искат да се свържат с мен, ще ви помоля това да е след два дни, трябва ми малко време да се съвзема психически и физически”, обърна се тя към журналистите, цитирана от регионалния сайт "Шум.бг".

Мярката за неотклонение може да се обжалва или протестира в тридневен срок. Прокурор Рачев каза, че иска първо да се запознае с мотивите на съда.