Разказвайки за обявения вчера доклад, «Монд», цитиран от БТА, припомня, че Клинтън не е единственият държавен секретар на САЩ, нарушавал тези правила. От друга страна най-трудното за вероятната кандидатка на Демократическата партия тепърва предстои – ФБР още проучва дали е извършено нарушение.

Докладът разкрива обстоятелството, че Клинтън е ползвала за правителствени нужди частния си имейл от дома си в Чапакуа, щата Ню Йорк.

Две седмици преди решителните първични избори в Ню Джърси, Калифорния, Монтана и Ню Мексико на 7 юни, бившият държавен секретар Хилъри Клинтън се бори на три фронта: срещу обвиненията за имейлите си; срещу републиканския си противник Доналд Тръмп и срещу съперника си за номинацията на Демократическата партия Бърни Сандърс, констатира френският всекидневник.

Доналд Тръмп и други високопоставени републиканци заявиха, че Хилъри Клинтън е престъпила закона с воденето на държавни дела от частен имейл и с това, че първоначално е отказала да предаде имейлите си на Държавния департамент, пише британският «Телеграф».

Всекидневникът припомня съобщеното по-рано от ЦРУ: Клинтън е изпратила 22 документа, оценени като свръхсекретни.

Нейният проблем – просто не й вярват

Аферата с имейлите усложнява допълнително най-големия проблем на Клинтън: гласоподавателите просто не й вярват, въпреки че вече над година обикаля страната и разговаря с избиратели за политическите си планове, коментира "Ню Йорк таймс".

Предизборният щаб на Клинтън се надяваше да използва тези седмици, за да убеди избирателите, че може да й се вярва. Вместо това те трябва да се справят с новия доклад на Държавния департамент, който подсилва идеята, че тя не е открита и откровена, отбелязва американският всекидневник.

След като Клинтън заявяваше в продължение на месеци, че е използвала личен сървър с цел удобство и че е готова да окаже пълно сътрудничество на разследването, новият доклад постави под съмнение и двете й твърдения.

Хилъри беше една от най-популярните фигури в САЩ през 2013 г., с рейтинг на одобрение 69 на сто. А се превърна в един от вероятните кандидати с най-високо неодобрение сред избирателите, пише в. "Ню Йорк таймс" и посочва, че кризата с имейлите вероятно е била ключов фактор за промяната.