Премиерът не обърна внимание на скандала, който БСП вдигна в НС, заради отсъствието му, и на това, че беше наречен страхливец.

"Оглушителното отсъствие на Борисов е самопризнание за вина за корупцията...Така вотът е приключил преди да е започнал", изтъкна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Премиерът Бойко Борисов има важни международни срещи и затова не може да дойде в пленарната зала, оправда липсата му председателят на парламента Цвета Караянчева.

А какво правеше Борисов през това време.

В кратки интервали от време той проведе две срещи и два телефонни разговора с ключови за Българското председателство и за ЕС посланици и премиери.
  • С посланика на Турция Хасан Улусой Борисов обсъди подготовката и организацията на предстоящата среща на върха ЕС - Турция през март във Варна.
  • С руския посланик Анатолий Макаров Борисов обсъди развитието на двустранните отношения с акцент енергетиката и туризма. Макаров поздрави Борисов за убедителната защита на приоритетите на  Българското председателство пред Европейския парламент и изрази надежда, че България ще работи за подобряване на диалога между държавите-членки на ЕС и Русия.
Турция и Русия са големи съседи на ЕС. Трябва да бъде направен опит за нормализиране отношенията с тях, каза Борисов след срещата си в София с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер на 12 януари. Направи и важно уточнение: "...но това е тема на Европейския съвет, на всички колеги, и ние ще бъдем винаги солидарни с решенията, които се взимат там".
  • Борисов разговаря по телефона със сръбския премиер Ана Бърнабич, която увери, че интеграцията на страните от Западните Балкани е одобрена като приоритет на ЕС.
  • По телефона Борисов разговаря и с македонския си колега Зоран Заев за инфраструктурната свързаност и изграждането на трансевропейските транспортни коридори.
На двамата премиери от Западните Балкани Борисов заяви, че инфраструктурата може да крачка към интеграцията на страните от региона, която може да бъде направена още докато държавите се подготвят за членство.

Можеше ли тези срещи и разговори да се проведат в друг ден, а не точно в днешния следобед, когато в парламента остро спориха за корупцията.

По всяка вероятност - да. Но Борисов избра момента така, че хем избегна "загубата на време" - както определиха вота от неговата партия, хем се показа като "решавач" на международни проблеми от позицията на ротационен председателстващ на ЕС.

А БСП може да го обвинява, че го е страх и че бяга от неудобните въпроси за бедност и корупция, но няма как да каже, че е наблюдавал бездейно отстрани или че е провел излишни разговори.

Между другото, днес се разбра, че броят на поддръжниците на влизането на Сърбия в ЕС за първи път от четири години е превишил 50 процента (52%).