САЩ са изпратили тайно през последните седмици ракети с голям обсег на Украйна, а Киев ги е използвал в бойните действия два пъти, заяви днес американски служител, цитиран от Ройтерс.

Ракетите са били включени във военна помощ на стойност 300 млн. долара за Украйна, която президентът на САЩ Джо Байдън одобри на 12 март, заяви американският служител, пожелал да запази анонимност. Той не уточни колко ракети са били изпратени, съобщи БТА.

Тези ракети са били използвани за първи път в ранните часове на 17 април, изстреляни срещу руско летище в Крим, което е било на около 165 км от фронтовата линия, съобщи американският служител.

Той добави, че Украйна е използвала оръжието за втори път снощи срещу руските сили в Югоизточна Украйна.

Въпросът дали да се изпратят на украинската армия ракети АТАКМС с обсег на действие до 300 км беше предмет на дебати в правителството на Байдън в продължение на месеци. Ракети АТАКМС със среден обсег на действие бяха доставени на Украйна през септември миналата година, посочва Ройтерс.

Първоначално Пентагонът се противопостави на изпращането на ракети с голям обсег на Киев, опасявайки се, че намаляването на американските запаси от тези оръжия ще навреди на военната готовност на САЩ. Имаше и опасения, че Украйна ще ги използва за атакуване на цели дълбоко в територията на Русия.

Използването от страна на Русия на доставени от Северна Корея балистични ракети с голям обсег срещу Украйна през декември и януари въпреки публичните и частни предупреждения на САЩ да не го прави, доведе до промяна в позицията, заяви американският служител.

Фактор при вземането на решение от страна на САЩ бяха и атаките на Русия срещу критичната инфраструктура на Украйна, каза служителят.

"Предупредихме Русия за тези неща, но те подновиха нападенията си", посочи служителят.

В края на януари американските военни намериха начин да успокоят опасенията си относно военната готовност, което позволи на правителството да вземе решение. Те започнаха да придобиват нови ракети, слизащи от производствената линия на "Локхиийд Мартин".

Байдън се срещна с екипа си по национална сигурност в средата на февруари и се съгласи да приеме единодушната препоръка на своите съветници да изпрати ракетите на Украйна. В обсъждането са участвали съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, министърът на отбраната Лойд Остин, държавният секретар Антъни Блинкън и председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили Чарлз Браун.

Предизвикателството към онзи момент е било да се измисли как да се плати за ракетите. САЩ бяха изчерпали цялото си финансиране за Украйна заради блокажа в Конгреса.

Възможност се е появила през март, когато са се намерили неоползотворени средства в бюджета на Пентагона. Байдън е успял да използва това, за да изпрати 300 млн. долара помощ за Украйна.

Байдън е казал на екипа си да включи в тази помощ далекобойните ракети АТАКМС, но да го направи тайно, за да запази оперативната сигурност и елемента на изненада за Украйна, заяви анонимният служител.