Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, предадоха Франс прес и БТА.

Според сведения от източници на място, войските на сирийския режим са се оттеглили от всички позиции в периферията на Палмира.

"Ислямистите контролират военната база в града, затвора и щаба на разузнаването", заяви шефът на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдулрахман, цитиран от Ройтерс.

Във въоръжените сблъсъци, започнали вчера, са убити най-малко 100 правителствени бойци.

Абдулрахман специално подчерта, че засега няма сведения за разрушаване на културно-историческите ценности в града, допълва Ройтерс.

По-рано ТАСС съобщи, че са изнесени някои от най-ценните древни статуи и барелефи.

Директорът на сирийския департамент по античните находки и музеите Маамун Абдел Керим се обърна от Дамаск към командването на сирийските въоръжени сили и към международната общност с призив за спасяване на "брилянта на сирийската пустиня".
Той каза, че "край стените на древната Палмира се води битка между цивилизацията и варварството".

Вижте снимки от древна Палмира >> 

Сирийската държавна телевизия предаде рано сутринта, че правителствените войски са се изтеглили от града, намиращ се на 240 км североизточно от Дамаск, и са заели отбранителни позиции в покрайнините, като продължават да удържат контрола над шосето за Хомс и за Дамаск, уточни ТАСС.

Сирийските ВВС нанасят удари по местата, където са съсредоточени атакуващите сили на ИД.

Джихадистите проникнаха в Палмира от североизток.
За да подсилят щурма си, те прехвърлиха подкрепления от иракската провинция Анбар, чиято столица Рамади също бе превзета от тях тази седмица.
 
Според ТАСС преди падането на Палмира е евакуирано цивилното население

Опасения, че развалините на древната Палмира от трети век могат да станат поредната жертва на вандалите фанатици, изрази и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Древният сирийски град Палмира е разположен на около 240 км североизточно от Дамаск.

Историческото му значение е неоценимо, защото в този оазис в сирийската пустиня се намират развалините на голям град, който е бил един от главните културни центрове на античния свят.

Архитектурата му съчетава гръко-римските стилове с местните традиции и персийското влияние, посочва ЮНЕСКО.