Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитиран от Франс прес и БТА.

Сирийската държавна телевизия предаде, че "армията се бие с терористични групи, проникнали в северните покрайнини на Палмира".

"Бойците от ИД превзеха цялата северна част на Тадмор (арабското име на Палмира), а войниците на режима избягаха от района, който заема една трета от града", каза директорът на СЦНЧП Рами Абдел Рахман.

Джихадистите продължиха да напредват, след като сутринта превзеха сградата на Държавна сигурност (сирийското разузнаване) и преградно съоръжение близо до учреждение, в което се намират гражданските регистри на жителите на Палмира.

Вижте снимки >>>

Боец от Палмира, нарекъл се Мохамад Хасан ал Хомси, също информира АФП, по интернет, че войниците на режима са избягали след превземането на зданието на Държавна сигурност.

Според него войниците се насочили към сградата на военното разузнаване в югозападната част на града близо до известен археологически обект.

Настъплението на джихадистите последва ожесточените сблъсъци от нощта край северните квартали на града, при които имаше минометен обстрел и артилерийска стрелба.

В събота ИД успя да завладее по-голямата част от северните райони на града, но 24 часа по-късно беше отблъсната.

Офанзивата на "Ислямска държава" срещу Палмира, който е в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство, започна на 13 май. Над 350 души досега са загинали в боевете.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова призова да се защити Палмира от конфликта в Сирия.

"Този град вече пострада от четири години конфликт, пострада от плячкосване. Той е незаменимо богатство за сирийския народ и света", заяви Бокова в Кайро, на конференция за опазването на археологичното наследство на Близкия изток.

Древният сирийски град Палмира е разположен на около 240 км североизточно от Дамаск. Историческото му значение е неоценимо, защото в този оазис в сирийската пустиня се намират развалините на голям град, който е бил един от главните културни центрове на античния свят.

Архитектурата му съчетава гръко-римските стилове с местните традиции и персийското влияние, посочва ЮНЕСКО.

Преди дни групировката "Ислямска държава" установи пълен контрол върху град Рамади, нанасяйки тежко поражение на иракските сили за сигурност.