Той уточни, че в инвестиционния проект, одобрен от Министерския съвет, е записано, че става дума или за нови, или за втора употреба изтребители, предаде БТА.

В отговор на въпрос Ненчев каза, че кой е най-изгодният вариант, ще определи комисия, която включва както експерти от Министерството на отбраната и Военновъздушните сили, така и от Министерството на финансите и Министерството на транспорта и съобщенията.

Той подчерта, че започва срещи и разговори с парламентарните групи във връзка с инвестиционните проекти за военна техника.

На 30 март правителството одобри проекти за купуване на нови изтребители, на два патрулни кораба и на двигатели за наши "МиГ-29" на обща стойност около 3 млрд. лева. Само сумата за изтребителите е около 800-900 млн.

По думите му са предвидени средства, които се надява, че ще отговорят на очакванията. 

Ненчев изрази надежда проектите да стартират още тази година. И добави, че вчера е бил във Варна, където говорили за двата модулни кораба, които ще започнат да се изграждат. Той очаква договорът да бъде подписан до края на 2016 г.

"След одобряването на инвестиционния проект за поддръжка, ремонт на "МиГ-29" ще имаме приблизително 12 изправни "МиГ-29", които ще отговорят напълно на изискванията на ВВС, ще подобрят отбранителните способности и ще бъдат в синхрон с нашите партньори. Не само че ще охраняваме въздушното си пространство сами, но и ще осигурим на нашите пилоти необходимите часове, т. нар. нальоти", добави министърът.

На въпрос знае ли, че фирма, свързана с Младен Михалев-Маджо, доставя гориво за армията, той отговори, че е чувал, но нямат пряко участие. Възлагаме тази поръчка на нашето дружество "Търговия и снабдяване", след което те възлагат на борсата, уточни министърът.

Ненчев посочи, че проверява качеството на горивото и увери, че за него е от изключителна важност с оглед на дейностите и мисиите, които МО изпълнява, то да бъде действително качествено и да бъде гарантирано.

Военният министър говори пред журналисти преди да влезе на разпит във Военна прокуратура.

Шефът на Сухопътни войски недоволен

Междувременно началникът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев изрази недоволство по повод отхвърления от Министерския съвет проект на Сухопътни войски за закупуване на бойни машини на стойност 1 милиард и 700 милиона лева, предаде БНР.

Той е разочарован от факта, че кабинетът е трябвало да приеме проектите на трите вида войски, но е отхвърлил само този на Сухопътни войски с аргумента, че в бюджета няма средства:

"Което за мене не е честно. Разбирам, че всички видове въоръжени сили имаме проблеми, но и Сухопътни войски са едни от тях, а по обем на задачи наистина 90% от всички в българската армия се изпълняват от нас".

Според командира техният проект би могъл да се намали с 600 милиона лева, ако се изпълнява съвместно с български фирми.

По думите му при необходимост армията ни би могла да изпрати войска и на границата с Гърция.

"Засега на българо-турската граница има 70 военнослужещи и 31 бойни единици техника. Ако се наложи да се действа съвместно с МВР, БЧК и други организации, силите ще се ръководят от кризисен щаб", каза още ген. Боцев.