Трите проекта са на обща стойност близо 3 милиарда лева и ще бъдат изпратени за гласуване в Народното събрание, предаде БНР.

"Няма опасност авиацията ни да бъде приземена. В момента има достатъчно изтребители "МиГ-29", които да охраняват българското въздушно пространство. На този етап има достатъчно. Имаме седем, ако трябва да бъда съвсем точен", увери министърът на отбраната Николай Ненчев.

За нуждите на военновъздушните сили държавата има намерение да купи ескадрила, в която да има от 12 до 19 изтребителя.

Разглеждат се два варианта - за закупуване на нови и на употребявани изтребители, които ще струват около 800-900 милиона. Сделката ще бъде по всички правила и изисквания по отношение на Закона за обществените поръчки.

Конкурсът за закупуване на изтребители ще бъде обявен, след като проектът бъде одобрен от парламента.

"Вярвам, че това ще се случи бързо. Още повече, че Народното събрание прие с много голямо мнозинство програма 20-20, така че не очаквам изненади от там", добави Ненчев.

Проектът за двигатели за "МиГ-29" е на стойност между 50 и 100 милиона лева.

Той включва смяна на някои от двигателите, придобиване на четири или шест неизползвани и вероятно четири или шест използвани, но отремонтирани двигатели. Предстои правителството да разгледа и проект за модернизация на бойните машини за пехотата ни, обясни министърът.

Днес правителството одобри и доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2015 г. През миналата година са проведени 264 учения, а броят на мероприятията по бойна подготовка е нараснал с 11,8 на сто на годишна база. В изпълнение на Плана за съвместната българо-американска подготовка са проведени 82 тренировки, подготовки, учения и курсове.

Общо 420 военнослужещи са участвали в 14 операции и мисии зад граница, вкл. в дежурството към Силите за отговор на НАТО и ротата от междинния резерв за операция "Алтеа" на ЕС в Босна и Херцеговина.

В същото време 98 формирования са поддържали постоянна готовност и са провеждали операции за оказване помощ на населението. Въоръжените сили са участвали в 182 спасително-аварийни операции с 1256 военнослужещи и над 340 единици техника. Оказана е и логистична поддръжка на ГД "Гранична полиция" при охрана на южната граница.

Плевнелиев: Ключово е да имаме боеспособна армия

С оглед на нарастващото напрежение от миграционната криза и терористичните актове в сърцето на Европа, модернизацията и подготовката на личния състав за придобиване на отбранителни способности са ключови, коментира междувременно президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев по време на церемония, на която удостои с висше офицерско звание военнослужещи, предаде „Фокус”.

Днес ние се изправяме пред най-тежката и непредсказуема среда за сигурност от края на Втората световна война. Европа е отслабена и неспокойна. Неспокойни са и гражданите. Изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да гарантира националната сигурност и да бъде съвместима с армиите на съюзниците трябва да продължи”, добави държавният глава.