МО избира между изтребители ”Грипен”, ”Юрофайтър” и ”Ф-16”

Обсъждаме три варианта за изтребители - "Грипен", "Юрофайтър" и "Ф-16", съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти в парламента.

Обратно в новината

Коментари - МО избира между изтребители ”Грипен”, ”Юрофайтър” и ”Ф-16” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

С минимална част от тези огромни пари границите може да се направят абсолютно непристъпни. С такива суми могат не само да се купуват машини, но и да се направи завод за производството на подобни самолети. Друга възможност е да се предложи сделка от типа - правят ни завод, в него правят самолетите и ние ги купуваме. Идеята при всъчки случаи трябва да е освен комисиони за "крими-елита" да има някаква полза и за нормалните хора и икономиката на страната.

Смърт за Ф16

F-16 E/F Block 60 е изборът ,само дето надали ще се включим за нови машини.

Трябва ни самолет с един двигател, че е по-евтин за обслужване и експлоатация...

Готов съм на облог.Самолета е избран.Това ще е ф-16 и то 8-ма ръка.Приятен Ви ден.

Ф-16 е прекрасен самолет. Има около 40 години живот на фюзелажа и 2000 часа ресурс на двигателя. Съвместим е с НАТО и лесно може да бъде преиначен за различни мисии. Има само един двигател, който го прави евтин в сравнение с със самолетите с два двигателя. Въпросът е колко ще платим и ще има ли търг...

Бюджет: 900 mil BGN $520 mil ... Малко ориентировъчни цени: === $47 mil - LM F16 Fighting Falcon $61 mil - Saab Gripen JAS 39B $70 mil - Eurofighter Typhoon T1 === МИГ $29 mil - MIG 29K Fulcrum $30 mil - MIG 35 $60 mil - MIG 31E Foxhound === СУ $37 mil - Su-27sK $65 mil - Su-35 === Предполагам, че руската и американска техника идва с 25-30% ндаценка от мита, данъци и такси

Каквото и да купим ще е добро, само да не е руско, че са смешни с претенциите си.... Няма друг народ, който с толкова много дадено им от Бог е постигнал толкова малко...

Правилно ! Квото и да купят кредита ще го плащаш ти. Се гладно ще се седи{:-(((

От дилема стана трилема Грипфайтър 16. Те това е! (((:::

никои не обича изменниците.но едвали има значение,като руските ракети могат да oбиколят два пъти земята и кацнат в целта.

Аз уважавам мнението на пилот изтребител, който е летял на Миг-29 и на F-16 - Генерал Румен Радев. Същият в свое интервю каза, че Миг-29 освен маневреност и живучест, няма какво друго да покаже в съвременния въздушен бой. (Криле бр.4 Април 2014г.) Едва ли някой в този форум има претенции да е по-наясно от генерала, какъв самолет ни е необходим. Едно е сигурно, няма да е Миг-29. Това е скъпа и остаряла технология с изчерпани резерви за модернизация.

таралясника ф-16 е свърнова технология особено трета ръка като е...смехуран!

Най-коректни са шведите, знаеш с кого се договаряш, Те са неутрални ние също, ако зависеше от нас. И най-важното най- икономични са, и са с всичко необходимо като снаражение доставчика е един , корупцията се изключва.

та са уж неутрални ама ние не сме все голям го вадим и двоен ни ко вкарват))))

Възможно е скоро да Ни се представи нова програма за нуждата от "изгодни заеми"..съвсем по земеделски.Хубаво вече да се стигне до отрицание .."Не не искаме" или нещо още по настоятелно.А може и да не разберем кога са настъпили "подходящите" условия.Както при изтеглянето на последните 5 млрд.

Миг ни обрича на техно изоставане, както ни обрекактна изосъаване школата създала този самолет.Нямаме инженерно училище между първите 2000 в света, обаче имаме най-отворените старшини дето са виждали миг в поделението и громят всичко дето не е миг и глупаците завършили топ 20 , които не купуват миг. наслушал съм се на отворени старшинички, шофьорчета и курвички, ако а касее затова ка се краде бензин -да ги слушам, ама за самолети ще слушам елита, щото никой от елита не купува мигове, само бивши руски подлоги и далавераджии.

ти май си завършил тпо 3 далеч на запад в Босилекградско а))))) и си смешник

Може би "Евробоеца" е най-доброто, с оглед това къде сме (не че смятам Ф16 за калпав !). А за самолети втора ръка може да се договори и дълга поддръжка, с участие и на нашенци, разбира се.

Ех Боцев ,Боцев не си ли разбрал ,че не е важна армията ,а колко пари ще се "отклонят" от поръчките !

Голям избор ще падне! Ясно е, че ще са F-16! Но, не се казва втора, или трета ръка ще се купят, на цената на нови!

Ето къде отиват парите за по-високи пенсии. Да му мислят пенсионерите и не само те.

глей само кво става като и сухоземните поискат ново оборудване. ще се надбягваме с танкове , ще стреляме с нови гаубици .... АК трябва да се замени с американски .

Най- добрите самолети са руските- вижте Прищина, кога кацнаха кога излетяха... ама смениха шефа на нато. Та защо България трябва да плаща боклуци, ах да , комисионнните...

Относно самолетите - АКО въобще се стигне до закупуване, най-добрият вариант от предложените е Нови Грипен-и. Естествено, оптималният вариант за тия пари е да се купят повече и по качествени СУ, но това знаем, че няма да стане. Най-лошият вариант е да се закупят изоставените стари Ф-16, които от дълги години залежават в складовете. Естествено цената ще е по-евтина, но за да се приведат в оперативен режим, ще трябват още толкова пари. ДОри ислед това ресурса им няма да може да се сравнява с този на чисто нов Грипен. За ВМС е просто излишно да се дават толкова пари на този етап, за глеми кораби. По-додбре да се купят няколко катера и с тях да се патрулира с цел спиране на контрабанда или мигранти. С тези два кораба нищо няма да се постигне, а напротив - ще се похабят едни пари, които могат да се използват за нещо друго. Това ме води до третият въпрос - Сухопътни войски. Прав е Боцев (колкото и неподходящ да е за този пост), че така създалата се ситуация не е справедлива към СВ. Не може да стоварваш основната тежест по сигурността на страната върху СВ и да ги пренебрегваш по този начин.

Учения, НАТО, Граница, Мигранти, Бедствия и аварии, Мисии и накрая "Няма пари за вас! Ще кютате със тровещите ви (ако запалят въобще) с изгорели газове ЗИЛ-ове и Чавдари. Ще бъдете оборудвани като опълченци от втората световна. Ще служите и тренирате в опасни за здравето помещения и райони. Ще изпълнявате поставените задачи и всичко, което ЕС и НАТО поиска от вас, но пари няма да видите!" Е това какво е? Просто сегашното политическо ръководство е напълно неадекватно. То не бяха скандали със самолетите и възд пространство. То не беше некадърно управление на сградния фонд. То не бяха скандални общ поръчки. Докарахте я до там, че цялата реформа се свежда до рязане на ПОЛЕВИ (истинските войници) състав и премахване на и без това мизерните на брой компенсации. Издигахте послушни генерали, които нямат собствено мнение и само кимат та да си нямат проблеми. После защо обществото не уважавало армията?!? Е как да я уважават, като за тия пари само цигани и мързеливи тюфлеци се навиват. От 40 000 армия, 25 000 са войници, всичкото друго са чантаджии, цивилни некадърници и "наши хора". Някои от които, дори взимат пенсия и заплата, за да стоят и пият кафета по цял ден. Повечето кадърни и умни момчета, които влязоха в армията за да служат на страната си, я напуснаха, омерзени от всичката тази политическа глупост и шуробаджанащина, която пречи на армията да бъде армия.

Само да попитам с какво ще ги подържате тези самолети? Одръжката е пос скъпа от самия самолет. Закупуването на самолети е голяма грешка на това правителство, при положение че няма производство а приходи идват само от заеми. Накрая ще има насиране много по-яко от това през 1990 г.

ще бъде Ф-16 трета ръка от Португалия....густо майна

Неможе ли да вземето ония от САЩ със счупената опашка, че е на далавера? Хванете още няколко такива двойки с джип и ще си набавим ефтини самолети. Лошото е че в бой ще им се чупят опашките лесно ма карай, да стигнем до там пък ще му мислим.

се изсра неподготвен за сръбските МиГ-29!Абе селска дрисно!!! Сръбските МиГ-29 бяха 12 броя, една ескадрила! А НАТОВСКИТЕ САМОЛЕТИ НАД 1100!! ТО САМО МАЛОУМЕН ЕВРОДЕБИЛ НЕ МОЖЕ ДА ДА СМЕТНЕ, ЧЕ СЪОТНОШЕНИЕТО Е 1 КЪМ 100 В ПОЛЗА НА НАТО! НИЩО ЧУДНО, ЧЕ СЪРБИТЕ ЗАГУБИХА СРЕЩУ СТО ПЪТИ ПО СИЛЕН ВРАГ!!!!! И ПАК СВАЛИХА СУПЕР ПУПЕР СТЕЛТ БАРАКАТА Ф-117!!! А Ф-16 С СИ ЧИСТА ПРОБА 50 ГОДИШНИ ТАРАЛЯСНИЦИ, СТАВАЩИ САМО ДА БОМБЯТ ПАПУАСИ....А ЕВРОФАЙТЪРА Е ЕДНА ПОЛУРАЗБИТА ЩАЙГА С КУПИЩАЮА ПРОБЛЕМИ..ЗАТОВА НЕМСКИТЕ ЕВРОФАЙТЪРИ СА ВСЕ НА ЗЕМЯТА.......ЕДИНСТВЕНО ГРИПЕНА Е ЧИТАВ..НО НАЙ-ДОБРИ СА МИГ-29 И ТЕХНИЯ НОВ ВАРИАНТ МИГ-35!!!

И за музея ли ги пазиха сърбите, щом не стават за отбрана и се крият и в никоя война не са били успешни срещу ф 16 за къв са ни руските боклуци.Ей, родния многизнайко всичко знае за самолетите , обаче любимите му мигове не може да си ги ремонтира и ходи до полша. Което потвтрждава че мигове харесват и купуват само бедняци, аборигени и зависими от руснаците.

КАТ СИ ТОЛКОВА ГОЛЯМ МЪЖ, Я ИЗЛЕЗ СРЕЩУ СТО ЧОВЕКА СЪС СОПИ... ТА ДА ТИ СТРОШАТ ПРОСТАТА ТИКВА !! ДА АМА НЕ СМЕЕШ А? И Я ПО ДОБРЕ ОБЯСНИ ЗАЩО ЛУДИТЕ КРАВИ ТАКА И НЕ ПОСМЯХА ДА ВЛЕЗАТ В ЮГОЛСАВИЯ...ЩОТО ЩЯХА ДА ГИ КЛЕЦАТ СЪРБИТЕ..ЗАТОВА! А НЕ КАЗА КАК ТАКА ПАДНА КРАВАРСКАТА ЩАЙГА Ф-117 А?:) нАЛИ УЖ БИЛА НЕВИДИМА И СТЕЛТ ..ХАХАХАХААХАХАХАХХА

F-16 е всичко това което Миг-29 не може да бъде, от носа до опашката.

Това че са извършени 1100 полета за цялата война не значи че са използвани толкова самолети! За ударите в Сърбия са използвани не повече от 25-30 самолета. А относно сваления стелт то той наистина е невидим за радарите но оставя топлинна и турболентна следа и при изстрелване на ракета с топлинно насочване на посоки някоя може да влезе в топлинната диря и да го свали. Самия факт че при 1100 полета са свалили един стелт и един ф-16 говори за много,ама много слаба ПВО от страна на Сърбите.

Все пак не забравяй че ПВО-то на Сърбия е модел 1960 година.

кво МО кви 5 лева шушляци! Вече са договорени под масата 12 тарялясника Ф 16 от Израел от Мбоко - американска помощ за юдейте Ф 22 и за нас с шлайфани (дефорсирани) двигатели от пясъка :))

И аз избирам межди бугати, бентли, майбах и ролс-ройс, ама ще ги имам на картинка.

само мен ще имаш и то трета ръка иначе съм бил на един пенсионер дето само в събота ходил до магазина с мен)))))

Сърбите най-добре постъпиха с миг 29 като ги скриха под мостовете при атаките срещу тях, щото знаят , че за нищо не стават във въздуха . Какъв ще е тоя самолет , който, вместо да отбранява небето, се крие зад граждански цели и разчита на милостта на врага към гражданите. Миг освен пътническа авиация друго не е свалял, затова и не ги купува никой , който разполага с пари, ами ги пробутват на марионетки , африканци и закъсаци.

Така са ги скрили, че 6 са свалени в бой и сега имат само 4!!!!

русские уделали американцев и се учиш)))))

"На 30 април правителството одобри" ... ъъъ, кога?

JAS 39 Gripen:"Поради повреда в катапулта на машината пилотът катапултира без никакво предупреждение. Инцидентът се разследва." -Първо да се научат да правят катапулти,а после самолети,а?Пък може да му сложат и още един двигател,че с един двигател и катапулт със собствено мнение е кофти.

Това го има и при Су30, питай индийците. Затова са спрели полетите със Су.

Индийците които са ми подръка не се интересуват от самолети,падат си повече по суровините за производство на самолети.

Продажните наши пичлемета пак ще напълнят гушите на западните ни душмани. Ще купуват остаряла техника с нашите пари. И ще плюят пак срещу Русия. Предатели долни.

Пука ни за Русия, да го духа!!

дреме ми за кравраия да го лапа

Шило

Ще купят тези, които им кажат. Най-вероятно втора или трета ръка Ф 16

Като чета форумите разбирам че драскачите разбират толкова много, че няма нужда от търг. Хей драскачи каквото и да пишете , пак вие ще плащате комисионната.

Кога тръгна да бяга Жужо от Сирия? Когато Саудитците си преместиха Юрофайтърите в Инджирлик, а камиларите започнаха да се разхождат с ПРЗК, което направи руските 25ци неизползваеми. Точно в този момент, преди да е ял шамарите, Жужо предаде Ассад, иранците, шиитите и изостави далный рубеж на терористите, който уж щеше са защитава до края.

нищо подобно ! след добре свършена работа , човек може да си позволи ваканция , нали ?

А американците си изнесоха тяхните самолети от Инджирлик 3 дена след като турците бутнаха руския бомбардировач. Според тебе американците балъци ли са?

Това кой те излъга?? А кой бомбандира ИДИЛ и до сега??

НЕуважаеми "обичащи РоССия повече от България", няма как да купуваме самолети от вашата мадъ раша, понеже, според най-новата Стратегия на Путю Великолепни, ние сме негови потенциални врагове! Самолетите, които ще си купим, трябва да могат да се поддържат и да ползват изградената система за поддръжка от страните-членки на НАТО! РФ, като наш вероятен противник, няма как да ни поддържа бойната авиация. Нали се сещате защо? Поради същите причини, поради които МиГ-29 нямаше как да бъдат изпратени на ремонт в РФ! Свиквайте вече и отвиквайте от рашънските самальоти и други рашънски "високотехнологични" и "безаналоговые в мире" допотопни железарии! :))

тъп смешник от цирка ГРОБ

УКРОПИТЕ СЕ ВИДЯ ЧЕ НЕ МОГАТ ДА ИЗПОЛЗВАТ АВИАЦИЯТА ПОНЕЖЕ НАШИТЕ СЛАВЯНСКИ БРАТЯ ОТ ДОНЕЦК ИМАТ ЯКО ПВО - ПРИ ТОВА САМО С МАЛЪК ОБСЕГ РАКЕТИ :)):))

Украинците не са ли ти "славянски братя", бре, амсалак?!

...а всех уродивых и никчемных напрвлять на окраину, в Галицию - там им дуракам и место... та драги ми смешко разни галицийци и пр смешници - не, не са ми братя ...капиш?

Алкашите, видя се , че ги е страх, защото ще дадат много жертви. Оказа се, че е по-лесно за нашите славянски алкаши от Москва да предадат нашите славянски братя от Угандония, защото военния резерв на Варшавския договр останал в славните бандеровци, а и 2/3 от ВПК на СССР също.

От къде тръгва православието другарю Детройт? От Северния ледовити океан към Киев или от Черно море към Москва?

миг или су другите варианти са втора употреба от евреиски посредници

jingiby

Да се надяваме, че ще изберат, това което се чу от предишния кабинет на ББ преди 2 години: Ф-16 трета употреба от Португалия (преди това са били на въоръжение в САЩ) и то на цени почти като нови, тоест, срещу сериозна комисионна...

zeddd

Най-добрият възможен избор измежду изброените три варианта е Грипен. По време на учението Red Flag един Грипен свали 3 F16 още преди те да са го видели на радарите си :) САЩ отдавна искат да подменят F16 с нещо по-ново, но след фиаското F22 и сегашното още по-голямо фиаско F35, все още F16 е най-добрият им самолет...

За да свалят със Су 35 един Тайфун, са нужни 4.5 Су 35. Докато свалят един , той сваля 4.5 Су. Чети по-долу какво пише F22.

Индийски ВВС със СУ-30 срещу англичани с "Тайфуни.Резултат 12:0.На нула!!!

За отбрана са ни необходимо три неща: 1. Ракети 2. Мини 3. Сухопътни войски Виж ако ще нападаме някой, тогава ще имаме нужда от самолети, кораби и т.н.

F-16 са самолети с доказано качество и надеждност. плюс това имат един много важен приоритет - електрониката и софтуера им могат да се ъпгрейдват и модернизират с развитието на новите технологии. доказателство за това е свалният руски су, чиито пилоти сами си признаха, че нито са засекли турския еф на радара, нито са го видели, нито са го чули, докато не ги улучи. тук вече става дума за съвременни технологии в електрониката, а не само за летателни параметри на даден самолет.

1.Руски пилоти?Пилотът загина!Кога успя да говориш с него?Оцеля само щурмана. 2.Су-то е бил на километри от турската граница и не за първи път е имало турски самолети от другата страна.Просто не са очаквали турски номера. 3.Така че, този вид турски маркетинг на F-16 e смешен.

Pesh0

Уш пазарна икономика , пък само западни предложения . На пазара друго , не се ли предлага ? Да не се окаже , след покупката , на новите изтребители , че пак МИГ 29 , са най - добрите ни самолети . Защото от изброените , варианти , по добър от Мига , май , няма.

f16- около 20 милиона долара, gripen около 35 милиона долара, еurofighter около 100 милиона долара. какво ли ще купят нашите ?...

С три милиарда могат всичко да купят..... :-)

Двигателя на МИГ има 400 часа ресурс, а дигателят на Ф-16 има 2000 (две хиляди ) часа ресурс. За по -простите обяснявам :трябва да купиш 5 руски двигателя за същите летателни часове ,които има един американски...цената за резервните двигатели на Миг и Ф е почти еднаква.. Само дебил би избрал руското...

ДВИГАТЕЛИТЕ на МИГ29 имат 1200-1400 часа ресурс. до междинен ремонт. Заявнеият ресурс на Ф16 е двоен. Малката хитрина обаче е че този ресурс Ф16 го прави на дозукови скорости и малки претоварвания. При една по-брутална експлоатция ресурса му пада драстично. И сега внимание Ф16 е с един двигател. И съответно доста по-слаб като тяго въоръженост. Демек по- бавен е и товари много по- малко. Отделно проблем с мотора е фатален за ф16 докато мига има още един дето може да го довлече на летището.

Нещо западно трябва да се вземе...когато онзи пияният мужик започна да обяснява, че е трябвало огледалце на пилотите за да видят ракетата помислих, че това е някаква тъпа руска комедия

Който и изтребител от посочените да избере Бьлгария, няма да сбьрка....... Всичките са много по-добри от руските кошници, дето даже и не разбират, когато са прихванати и ги свалят като щайги с домати....... :-)

Турция ни даде пример какви самолети трябва да имаме. Тя успешно и ненаказано свали вражески самолет, а врагът ни е общ.

ам коги съ присъединихме към ИД чадо Не съм разбрал

Драги ми колониални роби, комуноиди и обикновени дебили. Тук не е самолетна борса за да рекламирате руски летящи ковчези. Тук никой няма да купи Су, Миг, Ил и т.н. Освен това, решението е взето и се свежда до споменатите в новината 3 самолета. Защо се хабите? Защо се потите? Недейте! Пак ще огладнеете.

България е една от първите страни която е започнала да произвежда самолети. Между 1925та и 1954та са произведени 1000 военни и учебни самолета. През 1954та руските окупатори ликвидират българското самолетостроене и заводът в Ловеч започва да прави велосипеди.

Половината от четящите коментарите не са съгласни с тази част от историята ни защото са болни от Стокхолмски синдром. Да поясня за незнаещите - да заобичаш похитителя, в случая окупатора си.

произведени - демек сглобени да ме светнеш шещо за БГ авиодвигател че нещо не се сещам...де гиди смехуран селски де

Добре си бяхме при Тато и дори Кремиковци си имахме. Ако не го беше затрил злодея Костов, сега можехме да му сложим криле и с него да летим, защото е руски. На, наа, на, нааа, на...

Просто напишете в търсачката Су 35 и гледайте, сравнявайте, смятайте!!!! Не пускайте лъжи. Няма НАТО, няма МАТО, всяка държава може да купува каквото си иска ако е свободна, а не васална!!!! Купуваме ново и най-добро, а обявяваме на краварите, че ще ги ползваме за пръскане на лозята!!!! Да си държат щайгите за тях и да ги пускат да летят в Турция, да свикват пилотите, че са обречени!!!!:)

В далечен въздушен бой предимството е изцяло на страната на Ф22. В близък въздушен бой, нещата са сравнително равностойни, но при маневреният въздушен бой предимството е на Су 35, поради по голямата му маневреност. Тоест, бой няма да има. Су 35 няма да стигне до мястото на боя.

Каза да търсим с търсачка . Е търсихме и намерихме това. Коментар на специалисти. А ти..... слагаш минуси. Може ли така?

В далечният бой предимството е на руските - до момента само те имат успешни стрелби на 300 километра. В Нато няма толкова далекобойни ракети. Единственот предимство на натовските към момента са по добрите радари и електроника, които обаче при силно радиоелектронно противодействие не вършат никаква работа. И симулациите които го правят кой самолет бил по -добър са при идеални условия. Като светне йоносферата ни ГПС ни радар нищо не работи. И тогава остава доброто старо оръдие и оптическият мерник.

Американският военно-информационен сайт Strategypage публикува пазени в тайна досега изследвания на разформированата британска Агенция за военни изследвания и оценки (British Defence Evaluation and Research Agency) от 2000 г., сравняващи характеристиките на най-модерния в момента руски изтребител Су-35 със западните бойни самолети от този клас. В хода на анализа, експертите опитали да направят сравнителна оценка, колко Су-35 ще бъдат унищожени при въздушен бой с някои модели западни самолети, сред които и доразработвания все още американски изтребител от пето поколение F-22. За сравнение, Су-35 се явява изцяло модернизирана версия на изтребителя Су-27, съответстваща на поколение 4++ бойни самолети.

В хода на анализа на бойните характеристики на самолетите били използвани авиосимулатори, изполващи тактико-техническите качества на машините. Те били въоръжени със съответния арсенал ракети, а пилотите се старали да дублират тактиката, характерна за пилотите на съответния модел самолети. Данните от тестовете били събрани в сравнителна таблица на съотношението на загубите на Су-35 и западните самолети. Според изводите на експертите, най-добре срещу руските изтребители се представя F-22 със съотношение 10,1:1 (на един свален американски изтребител се падат повече от 10 Су-35). Съотношението при изтребителите Typhoon е 4,5:1, а при Rafale 1:1. Британците обаче са категорични, че Су-35 е по-добър от американските изтребители F-15, F-16 и F-18. Съотношението при F-15C е 0,8:1 в полза на руските изтребители, при F-18D 0,4:1, при F-18C 0,3:1 и при F-16C 0,3:1. Това означава, че Су-35 е 10 пъти по-слаб от F-22, но 2 до 3 пъти по-силен от F-18 и 3 пъти по-силен от F-16.

Юрофайтър e 4.5 по-добър от Су 35 според това симулационно изследване. Тоест, ако се закупят Тайфуни, те оправдават цената си и са надеждна защита от врага. Защо оправдават цената си? 90млн разделено на 4.5 е само 20 млн. Или иначе казано за да се свали един Юрофайтър руснаците трябва да похарчат 4.5 пъти по 40 млн или 180млн. Двойно на това което ще похарчим ние ако купим Тайфун. Това сравнение показва защо Европа още не е завладяна от северни азиатски племена. Разните 25 падат от ПРЗК, а за 35 има противодействие.

В момента Европа има 412 Тайфуна на въоръжение. В момента Русия има 48 Су 35 на въоръжение. Смазващо европейско превъзходство.

Един ТУ 95 с качен АН602 модел 1960 година и половин Европа я няма. Барабар с тайфуни еврофайтери и прочие. Нищо че електрониката е на лампи. Тактико техническите характеристики са хубаво нещо, но не те правят войната. И немските танкове и самолети през втората световна бяха по- добри от руските, но войната завърши в Берлин, а не в Москва. Още по пресен пример - Саудитска арабия и Йемен в момента. Йеменците боси с по един АК и едно РПГ на гърба разгониха фамилията на саудитците детоса въоръжени с последна дума на техниката.

Извините, но на какво мнение е г-жа Ташева? Тя за сделката ли е или против?

abasador

абе, да питам само ... уважаема Десислава как да си преведем Eurofighter, като Юръп или бъркам? Имам чуството, че напоследък пиша на някакъв език, различен от майчиния ни, така, че модераторитена ДИР.бг съвсем не ме разбират. Лек ден.

Съвсем изчезна от новините. Как да си чуеш майчиния? Младите журналисти не знаят, че има хора родени от червеното знаме с баща коминтерна, а путинския им е майчин език.