Адар Каши, която през януари ще навърши 11 години, в началото заболяла от ангина. Въпреки лекарствата болките в гърлото продължили. През нощта Адар започнала да крещи и родителите и я намерили на пода с парализирана дясна половина на тялото, със замъглено съзнание и без говор, съобщи БТА.

При направените изследвания се установило, че в мозъка на момичето са протекли изменения, подобни на инсулт. В детското отделение на болницата "Меир" започнали да й дават препарата Тамифлу срещу свински грип, диагностициран по-късно.

Специалистите по инфекциозни заболявания са категорични, че именно свинският грип е станал причина за инсулта. След 10 дни в рехабилитационно отделение лекарите успели да върнат говора на Адар. Сега тя се лекува с физиотерапия, може да ходи и говори и по-голямата част от функциите й са възстановени.

През ноември в същата болница "Меир" било хоспитализирано друго момиче на същата възраст с аналогични симптоми, развиващи се на фона на свинския грип. Детето според вестник "Аарец" също се възстановява успешно. В медицинската литература до момента не са описани случаи на инсулт в резултат на усложнения от свински грип. Няма споменати и случаи, при които от инсулт, придружен от парализа, са страдали малки деца.