Сред тях са бившият енергиен министър в правителството на ГЕРБ Трайчо Трайков, Любомир Христов, който бе кандидат за вицепрезидент в двойка с Меглена Кунева, и Юлияна Николова - кандидат за вицепрезидент на кандидата за държавен глава от ДСБ Неделчо Беронов.

В гражданския съвет влизат още икономистът Георги Ганев, социалният антрополог Харалан Александров, социологът Цветозар Томов, един от учредителите на СДС през 1989 г. проф. Михаил Неделчев, проф. Тодор Танев - политолог и преподавател в СУ, писателят Калин Терзийски, режисьорът Стоян Радев и други.

Заедно с тези 25 души в съвета ще участват и по двама представители на седемте партии от блока, което прави общо 39 души.

Гражданският съвет ще участва в създаването на легитимна платформа за отношения на блока с гражданското общество, ще изработва актуални политически позиции, както и ще взема решения в каква посока да се разширява блокът.

Гражданският съвет е пример как гражданите и политиците могат да работят заедно. Взаимно си гарантираме, че голямата ни обща цел няма да стане заложник на дребни партийни сметки и че интересите на гражданите са представени и защитени”, заяви журналистката Ралица Ковачева, която също е член на съвета, по време на представянето му в НДК.

Сформирани са четири работни групи, в областта на икономиката, правосъдието и вътрешните работи, административната реформа, гражданското участие и медиите, в които вече се работи активно всеки ден, уточниха от Реформаторския блок.

Любомир Христов изброи и насоките в икономическата сфера, по които вече се работи, сред тях са повишаването на доходите и жизнения стандарт на гражданите, цитира го БГНЕС. Той каза, че в това направление не се разграничават от сега управляващите.

Двете конкретни теми за реформаторите са дълбока пенсионна реформа, която да даде възможност на бъдещите пенсионери сами да си осигурят достоен доход, и майчинските да могат да се плащат от бащите, а не от държавата.

"ГС на Реформаторския блок е обединен около идеята, че това правителство не може (няма способност, нито възможност) и не може (не трябва, не бива) да продължава да управлява, затова не просто иска оставката му, а работи по изработването на реформаторските политики, с които да променим модела на управление", се казва в обща позиция.

Обединението ще се бори за първото място на изборите, заяви Найден Зеленогорски от "Движение България на гражданите".

Пълния списък на членовете на гражданския съвет може да видите на сайта на ДСБ.