Всяко училище има свои представители, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката, цитирано от БТА.

Вижте снимки >>>

Учителският събор беше открит от президента Росен Плевнелиев. Приветствие към участниците направи и кметът на София Йорданка Фандъкова. Излъчено бе и видеопослание от еврокомисаря по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич.

След приключването на днешния Национален учителски събор ще се подпише колективният трудов договор в средното образование, според който всички ще работим за 10-процентно увеличение на работните заплати на учителите, считано от 1 януари 2017 г., заяви  вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева.

"За първи път образованието има Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Парите за осигуряване на качествено образование са тук. Тук в голяма степен е ресурсът, който ще повиши и статута на професията."

С тези думи заместник-министърът на образованието Диян Стаматов се обърна към учителите, след като накратко им представи новостите в закона, свързани с автономията на училищата, със свободата на учителя да избира учебници и с начина да преподава материала.

Делегатите получиха разяснителни материали за новия Закон за предучилищното и училищното образование, който влиза в сила от 1 август тази година.

Плевнелиев: Образованието – национален приоритет

Възраждането на българското образование трябва да бъде национален приоритет, дългосрочен, надпартиен и стратегически.

Най-добрата инвестиция в бъдещето на една държава и народ е в образованието на младите, време е да започнем да управляваме образованието, като инвестиция.

Да влагаме усилия и средства, но и стриктно да контролираме ефективността и резултатите, каза президентът Росен Плевнелиев на откриването на Националния учителски събор с мотото "Мисия учител" в зала "Арена Армеец".

Българското образование се намира в преломен момент, в ход е чаканата от години реформа, която трябва да реши натрупали се проблеми в училищното образование, да отвори нова възможност за българските деца, но и за икономиката и за обществото, като цяло, посочи държавният глава.

Президентът каза, че в центъра на образователната реформа са поставени децата, в центъра е бъдещето на България, но също така отбеляза, че всички знаем, че реформата е невъзможна без учителите.