Високата избирателна активност, се казва в обръщението, качено на сайта й, ще помогне за намаляване на възможностите за фалшификации.

"Всеки трябва да се бори с диктатурата както може. Затова се обръщам към всички украинци: отидете да гласувате. Масовото ви явяване единствено може да предотврати фалшифицирането на резултатите и да помогне за отстраняването от власт на Янукович и престъпното му "семейство", се казва в обръщението на Тимошенко, която излежава присъда по обвинение в злоупотреби с властта. Говорителката на бившата премиерка - Марина Сорока, каза, че засега в щаба на обединената опозиция не знаят къде ще гласува Тимошенко - в харковската болница, където е настанена от май за лечение на дискова херния, или в затвора.

Украинците участват днес в избори за парламент, наблюдавани зорко от Запада заради очаквания за масови изборни нарушения от страна на властите. Прогнозите са, че управляващата Партия на регионите ще остане начело, плътно следвана от основния опозиционен Блок на Юлия Тимошенко.

Очаква се пет формации да прескочат прага от 5 процента от гласовете за влизане в парламента. Това са Партия на регионите на Виктор Янукович (с 23 до 33 процента от гласовете според сондажите), опозиционната партия на известния боксьор Виталий Кличко (16-17 процента от гласовете), опозиционният съюз, включващ формацията на Тимошенко (15 до 24 на сто), комунистите (9-13 процента) и националистическата партия "Свобода" (между 3 и 6 процента). Някои анализатори смятат, че опозицията има шансове да оформи мнозинство в новия парламент, благодарение на кандидатите, избрани чрез мажоритарно гласуване, предвид това, че допитванията се отнасят само за партийните листи. Украинската Централна избирателна комисия е регистрирала 3797 официални международни наблюдатели от 28 страни и 35 международни организации, предаде Асошиейтед прес. Сред тях има и шестима българи.